A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drámai a helyzet Spanyolországban, ahonnan elindult a járvány második hulláma


Az Európai Unió egyik legrosszabbul védekező államából, Spanyolországból terjedt szét egy új mutációja a koronavírusnak, amely aztán az egész kontinenst megfertőzte, elindítva a járvány második, az elsőnél sokkal fertőzőbb hullámát.


A Fox News információi alapján a koronavírus új mutációja terjed Európában, ami Spanyolországból indult el még a nyáron. Az új mutáció eredetileg a spanyol mezőgazdasági munkások között terjedt, majd a tengerparton nyaraló turisták hordták szét szerte Európában.

Az Origo korábban már nyáron számos alkalommal felhívta a figyelmet a spanyolországi, különösen a tengerparti nyaralás veszélyeire. A tudósok a mutációnak a 20A.EU1 nevet adták.

A szakemberek még vizsgálják, hogyan alakította át a mutáció a vírust, de az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy jóval gyorsabban terjed, mint az eredeti koronavírus.  Azt még nem tudják, hogy halálosabb vagy enyhébb-e, mint a korábbi, a második hullámban megfertőződtek átlagéletkora és egészségi állapota ugyanis különbözik, így a statisztikákat nehéz összehasonlítani, tudományos vizsgálatok pedig ilyen rövid idő alatt nem készülhettek.

Az új mutáció okozta az új spanyol és brit esetek 80, az ír esetek 60, a francia és svájci esetek legalább 40 százalékát, erről a Financial Times írt. A brit esetek magas száma egyértelműen azzal magyarázható, hogy a britek már évtizedek óta a spanyol tengerparton nyaralnak, ez idén sem volt másképp. Romániában is az új mutáció terjed, aminek magyarázata, hogy kétmillió román vendégmunkás dolgozik Spanyolországban.



Így rontotta el a baloldali kormány a védekezést

Többször beszámoltunk már róla, hogy Spanyolország elsősorban azért lett Európa járványügyi gócpontja, mert a Spanyol Szocialista Munkáspártból (PSOE), a radikális baloldali Podemosból, Spanyolország Kommunista Pártjából, illetve a Katalán Szocialista Pártból álló kormánykoalíció - főleg ideológiai okok miatt - későn vezetett be korlátozásokat.  Az első koronavírusos beteget már január 31-én regisztrálták, az első halálesetet pedig február 13-án, de nála csak márciusban igazolták az új típusú koronavírust, addig viszont nem ellenőrizték a kapcsolatait, így potenciálisan sok embert fertőzhetett meg. Ez súlyos mulasztásnak tekinthető.

Március 8-án pedig, amikor már több mint 12 ezer igazolt fertőzött volt Spanyolországban,

A BALOLDALI KORMÁNY NEMCSAK ENGEDÉLYEZTE A NŐNAP ALKALMÁBÓL SZERVEZETT FEMINISTA VONULÁSOKAT ÉS TÖMEGRENDEZVÉNYEKET, DE AKTÍVAN BÁTORÍTOTT IS A RÉSZVÉTELRE. A madridi, százezres felvonulást Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök felesége vezette, aki maga is megfertőződött.

Számos másik városban is több tízezres tömeg gyűlt össze, ezeken a demonstrációkon részt vett több kormánytag is, közülük például a radikális baloldali Podemos egyenlőségi minisztere, Irene Montero is elkapta a vírust.

A MÁRCIUS 8-I RENDEZVÉNYEK UTÁN A FERTŐZÉSEK NAPI TERJEDÉSÉBEN DRÁMAI EMELKEDÉS INDULT, KÉT HÉT ALATT AZ ESETEK SZÁMA MEGTÍZSZEREZŐDÖTT.

Ekkor már a Sánchez-kormány azt is tudta, hogy Olaszországban a legsúlyosabb helyzet Bergamóban állt elő. Abban a városban, amelynek futballcsapatával, az Atalantával február 19-én a spanyol Valencia játszott meccset Milánóban. 45 ezer ember volt a stadionban, közöttük 2500 valenciai, akik közül - ezt március 8-án már sejteni lehetett - sokan fertőzötten tértek haza.


Hogy a baloldali spanyol kormány és az általuk a vírus elleni védekezés irányítására kinevezett Fernando Simón epidemiológus mennyire semmibe vette a potenciális veszélyt, azt az is jól jelzi, hogy Simón január végén még azt mondta, hogy
Spanyolországban mindössze néhány megbetegedésre számítanak, de február végén is azt állította, hogy a vírus nincs jelen náluk.

Emiatt pedig nem is kezdték el felhalmozni az egészségügyi védőeszközöket, így például maszkokat és egyéb védőruházatot a kórházi dolgozóknak, akik közül azóta is több tízezren kapták el a COVID-19-et.

A kormány azonban csak március 14-én vezette be az országos korlátozó intézkedéseket. A járvány későbbi, augusztusi felerősödéséhez a szakemberek szerint az is hozzájárult, hogy
AZ ORSZÁGBAN DOLGOZÓ MAROKKÓI ÉS MÁS SZUBSZAHARAI SZEZONÁLIS MUNKÁSOK IS BEHURCOLTÁK A VÍRUS.

A Sánchez-kormány később is olyan intézkedéseket hozott, amikkel egyértelműen el akarja tolni magától a felelősséget: augusztus végén a miniszterelnök az autonóm területek vezetőire hárította a védekezés felelősségét, miután nem engedélyezte Spanyolország újbóli lezárását. A tartományok vezetői megdöbbenve fogadták a gyengekezű szocialista kormányfő intézkedését.  A bruttó nemzeti össztermék az első negyedévben 5,2 százalékkal csökkent, a másodikban viszont már 18,5 százalékkal zuhant.

A baloldali kormány egyébként most sem hajlandó segíteni a spanyolokon, ezért a járvány ellenére tüntetések alakultak ki, amelyek miatt még több fertőzés lehet.

Még az egészségügyi dolgozók sem kapnak megfelelő segítséget. Éppen ezért az elmúlt 25 év első országos egészségügyi munkabeszüntetésével az orvosok és ápolók a rossz munkakörülményeik, illetve a közegészségügyi rendszer gyenge állapota miatt tiltakoznak.

Újabb negatív rekord született

1 millió főre vetítve az Európai Unió szintjén a második, a világon pedig az ötödik legtöbben haltak meg a koronavírus szövődményeiben,  szám szerint 762-en. Ennél rosszabb halálozási arányt az unión belül csak Belgium produkál. Az 1 millió főre jutó fertőzések tekintetében a harmadik Spanyolország az EU-ban,  csak Belgium és Csehország előzik meg. Ez szám szerint 26 495 embert jelent.

Az aktív fertőzöttek és a gyógyultak számáról még mindig nem állnak rendelkezésünkre statisztikák, mert ezek nyilvánosságra hozatalát a baloldali kormány folyamatosan megtagadja. A fertőzöttek összlétszáma 1 238 922, a halottaké 35 639. Csütörtökön 23 580 új fertőzést és 173 halálesetet jelentettek.  Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma ezzel negatív rekordot döntött,  szerdán ez a szám – szintén negatív rekord született – 19 765 volt.

A legújabb információk alapján a spanyol kormány 2021. május 9-ig meghosszabbítja a járvány miatt elrendelt szükségállapotot.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések