A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azoknál lehetnek súlyosabb későbbi szövődmények, akik nagyon súlyos válfaján estek át a koronavírusnak


Azoknál lehetnek súlyosabb későbbi szövődmények, akik nagyon súlyos válfaján estek át a koronavírusnak – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.  Müller Cecília országos tisztifőorvos a betegségben eddig meghaltakról is részletesen beszélt.

A szerdai online tájékoztatón Müller Cecília közölte, az előző napon 816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírust, ezzel 33 114 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 24 beteg – közülük tizenheten hetven év felettiek – így a járvány áldozatainak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő, 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy a meghaltak életkora 21 és 89 év között volt. A 21 éves súlyos agyvérzésben szenvedett, nála csak a laborvizsgálat igazolta a koronavírus-pozitivitást, valószínűleg nem ez volt a halál oka. Közölte, a meghaltak alapbetegsége kétharmaduknál szív- és érrendszeri, egyharmaduknál pedig anyagcsere-betegség volt. Hozzátette, a járvány kezdete óta 781 023 mintavétel történt. – A járvány második hulláma zajlik – jelentette ki Müller Cecília, majd a halálozások arányát ismertette a kezdettől a 40. hétig.


A meghaltak átlagéletkora a járvány kezdete óta 76,4 év

A tisztifőorvos közölte: az egész pandémia alatt az egy hétre vetített legtöbb meghalt áprilisban volt, amikor 90 fő veszítette életét 7 nap leforgása alatt. Szavai szerint a 39. héttől kezdve tapasztalható enyhe emelkedés a mortalitásban, a 39. héten 65, a 40.-en 76 fő halt meg.

A meghaltak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4 év, ám a 40. héten már csak 72,7 volt, ami azt mutatja, hogy az elhalálozottak életkora valamelyest csökken.

70 év felett a nők, alatta inkább a férfiak halálozási aránya magasabb. A koronavírus miatt meghaltak közül 52 főnél nem találtak társbetegséget a Covid-19 mellett.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese először az új, Románia felől történő beutazási szabályokról beszélt. Beszámolt arról, hogy 28-an nem hordták helyesen a maszkot a tömegközlekedésben, a boltokban 41 rendőri intézkedésre volt szükség, utóbbiak közül 4-en szabálysértési feljelentés elé néznek. Folyamatosan ellenőrzik a zenés-táncos rendezvényeket és a 23 óra utáni zárva tartást a vendéglátóhelyek esetében.


Több helyen tesztelnek

A járványügyi adatok indokolják, hogy további laborok bekapcsolódjanak a tesztelőmunkába. Kedden is kijelöltünk kettő újabbat – mondta kérdésre Müller Cecília. Szólt arról is, hogy főképp azoknál fordulhatnak elő hosszabb távú hatások, akiknél súlyosabb volt a fertőzés, de ezek az információk még megerősítésre várnak.

A jelenlegi adatok arról számolnak be, hogy a súlyos betegeknél 10 százalékban fáradtság, gyengeségérzet és elnyúló gyógyulási szakasz van.

De további ismeretekre van erről szükség – mondta az országos tisztifőorvos. 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések