A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az éttermekben és a szórakozóhelyeken is kötelező maszkot viselni hétfőtől


A kormány szigorított a maszkviselési szabályokon, így hétfőtől a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz hordani a védőfelszerelést - derült ki az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatójából. A rendőrség is besegíthet az ellenőrzésbe, ami drasztikus esetben bezárással végződhet.


Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött.
Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés, így vendéglátóhelyeken, illetve a szórakozóhelyeken is hordani kell. Kizárólag az étel és ital elfogyasztásakor lehet levenni
- derült ki szavaiból. A rendőr alezredes hozzátette, hogy a rendőrség is végrehajthatja az ellenőrzéseket.

A szabályok be nem tartása miatt végső esetben bezárhatják a vendéglátóhelyeket - hangzott el. Kiss Róbert kitért a halottak napjára is: arra kért mindenkit, hogy aki tömegközlekedéssel látogat ki a temetőkbe, az a járműveken, a megállókban, és azok közelében is viselje a maszkot.

Beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt

69 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek.

A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 639 esetben intézkedtek.

Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1407 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 53 volt, a figyelmeztetések mellett 13 embernek helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-ei bevezetése óta eddig 2109 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1776 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban szerdán 39 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek,ebből 1 esetben figyelmeztetés, 38 esetben helyszíni bírság történt.

Szavai szerint a hatósági házi karantén betartását az elmúlt napon 1123 esetben ellenőrizték. Jelenleg 25 585-en vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1193-an regisztráltak. Kiss Róbert tájékoztatójában elmondta, a teherforgalomban a röszkei autópálya-határátkelő belépő oldalán 4 óra, a beregsurányi magyar-ukrán határállomás belépő oldalán szintén 2 óra várakozással kell számolniuk az utazóknak.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a csütörtök reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint 2194 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 68 127 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1634 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 17 469-en már meggyógyultak, és 49 024 aktív fertőzöttet tartanak számon. 27 százalékuk budapesti, az áldozatok 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka úgyszintén. Jelenleg 3197 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 255-an vannak lélegeztetőgépen.

Mondandójában kiemelte, hogy fontos, hogy megőrizzük az ország működőképességét, természetesen az egészségügyi szempontok figyelembevételével.

Kerüljük a zsúfolt a helyeket, ahol a társadalmi távolságtartás nehézségekbe ütközik
– húzta alá. "Egyre több mintavételre van szükség az esetszámok emelkedése miatt. Ezt a munkát a mentőszolgálat végzi" – jelentette ki. "Éppen ezért fontos, hogy további mintavételi egységeket állítsunk fel" – szögezte le. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy

az influenza elleni oltóanyag ma és holnap érkezik meg a kormányhivatalokba.

"Az ellátás folyamatos" – emelte ki.

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kutatók jelenleg is vizsgálják az újrafertőződés körülményeit.
Jelenlegi tudásunk szerint hat hónapig tart a védettség az újbóli megbetegedés ellen
– fejtette ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arról is beszélt, hogy

az egészségügyi intézmények és a kórházak fel vannak készítve.Egyúttal kiemelte, hogy 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át a koronavírus elleni küzdelem miatt.

A csütörtökön ismertetett adatokból kiderült, itthon újabb 2194 magyarnál mutattak ki koronavírus-fertőzést, ezzel 68 127 főre nőtt a számuk. A legfrissebb tájékoztatás szerint 49 024 aktív esetet tartanak számon a hatóságok, akiknek 27 százaléka budapesti.

Jelenleg 3197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs reggeli közlése szerint jelenleg 82 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések