Hirdessen itt

A spanyol kormány jóváhagyta 31,5 millió adag védőoltás megvásárlását


A spanyol kormány jóváhagyta több mint 31,5 millió adag koronavírus elleni védőoltás megvásárlását az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyártól - közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban.


A tárcavezető felidézte: az Európai Bizottság 27 uniós tagállam nevében mintegy 300 millió dózis beszerzéséről írt alá szerződést a még kísérleti fázisban lévő készítményből.

Mint mondta, egy adag oltóanyag ára 2,90 euró (1056 forint), amelyből 1,12 eurót (408 forint) az Európai Bizottság áll, a tagállami hozzájárulás pedig 1,78 euró (648 forint). Ez utóbbi 20 százalékkal növelhető a felmerülő többletköltségektől függően - tette hozzá.

Mivel az immunitás megszerzéséhez két oltásra lesz szükség, a berendelt mennyiség 15,7 millió ember számára lesz elegendő a majd 47 millió lakosú Spanyolországban.

Salvador Illa beszélt arról is, hogy a központi kormány tanulmányozza az éjszakai kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét azokkal a tartományokkal egyeztetve, ahol a helyi vezetés ezt indokoltnak látja. A korlátozás elrendeléséhez szükségállapotot kell elrendelni az adott területen, amelynek elfogadásához viszont politikai konszenzus kell a parlamentben - hangsúlyozta.

A madridi autonóm tartományban szombatig van érvényben szükségállapot, amelyet a magas esetszámok miatt rendeltek el két hétre. A központi kormány jelenleg nem tervezi ennek meghosszabbítását - mondta a miniszter.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint 24 óra alatt 5314 új koronavírus-fertőzést igazoltak a PCR-tesztek, a regisztrált esetszám pedig csaknem 14 ezerrel lett több hétfő óta. Az első, január végén azonosított eset óta több mint 988 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Spanyolországban.

A koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma 34 210, egy hét alatt 553-an vesztették életüket, hétfőn negyvenen hunytak el.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések