A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A baloldali kormányok egyre nehezebb helyzetbe hozták az orvosokat, az Orbán-kormány viszont soha nem látott béremelést ad


Történelmi mértékű béremelést kapnak az orvosok Magyarországon a következő időszakban - jelentette be Orbán Viktor. A béremelés révén a hálapénz is eltűnhet a hazai egészségügyből. Az Orbán-kormány egyébként az elmúlt években a teljes egészségügyi szektorban nagyon komoly béremelést hajtott végre. A korábbi baloldali kormányok idején az egészségügyben csökkentek a fizetések, kórházakat zártak be és orvosokat küldtek el.  


Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: a kamara által előterjesztett,


SOHA KORÁBBAN NEM LÁTOTT MÉRETŰ BÉREMELÉST TARTALMAZÓ BÉRTÁBLÁT, JAVASLATOT A KORMÁNY ELFOGADTA, AZ ERRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT HÉTFŐN BENYÚJTJÁK AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ. MEGÁLLAPODTAK TOVÁBBÁ ARRÓL, HOGY EZZEL PÁRHUZAMOSAN A HÁLAPÉNZT IS KIVEZETIK A MAGYAR ELLÁTÓRENDSZERBŐL.


Az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat. Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült - mondta a kormányfő.


Orbán Viktor bejelentését követően megjelent, hogy a jövőben mennyit kereshetnek majd az orvosok itthon. Egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek, így megállítható az orvosok elvándorlása. Az utóbbi folyamat egyébként az elmúlt években megtett fizetésemelések révén lassult. 


Az ütemezéssel kapcsolatban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, január elsejétől egy érdemi emelésre van szükség, úgy számolnak, hogy ez a plusz összeg 65-70%-a is lehet, 2022 januárjában pedig a maradék összeg, de a pontos ütemezéssel kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

 

Azzal, hogy a miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértáblajavaslatát,

MEGTEREMTETTE A HÁLAPÉNZMENTES, MEGFELELŐ ORVOSI SZAKMAI MUNKA LEHETŐSÉGÉT

- jelentette ki a MOK elnöke.


915 milliárddal több az egészségügyre

A mostani nagy bejelentés kapcsán érdemes pontosan megnézni, hogyan változtak a keresetek az egészségügyben 2010 óta. Elsőként nagyon fontos rámutatni arra, hogy

JÖVŐRE 2012 MILLIÁRD FORINT JUT EGÉSZSÉGÜGYI CÉLOKRA, AMI AZT JELENTI, HOGY A KORMÁNY TÍZ ÉV ALATT 915 MILLIÁRD FORINTTAL, 76 SZÁZALÉKKAL NÖVELTE AZ EMBEREK EGÉSZSÉGÉNEK MEGVÉDÉSÉRE, MEGŐRZÉSÉRE, VISSZASZERZÉSÉRE FORDÍTHATÓ FORRÁSOKAT. 

2010 óta: 91 kórház újult meg részben vagy egészben, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást korszerűsítettek, továbbá 23 új rendelőintézet és 34 új mentőállomás épült Magyarországon.


Így alakultak a szakdolgozói bérek 

Idén januártól 14 százalékkal emelkedtek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, valamint még idén novemberben várható ezen felül egy újabb húszszázalékos béremelés. 2022 januárjától újabb, harmincszázalékos béremelést terveznek.


A mostani bérnövekedés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatásaként valósult meg, ennek során 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig további nyolc-nyolc százalékkal nőtt a szektorban dolgozók bére.

EZ 2016 ÓTA ÖSSZESEN MINTEGY 72 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST TESZ KI, ILLETVE AZ ALAPBÉR EMELÉSE MINDEN ESETBEN AZ ÜGYELETI ÉS TÚLMUNKÁÉRT KAPOTT DÍJAK, AZ ÚGYNEVEZETT MOZGÓBÉRELEMEK NÖVEKEDÉSÉT IS JELENTI. ÍGY EGY ÁPOLÓ ÁTLAGOSAN KÉT ÉS FÉLSZERESÉT FOGJA KERESNI 2022-RE A BÉREMELÉS ELŐTTI BÉRÉNEK.

Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s képzéssel rendelkező szakdolgozó bére a 2018-as 191 865 forintról 234 152 forintra nő, illetve egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó alapbére januártól 318 931 forint lesz, ami pedig több mint ötvenezer forintos emelkedés a 2018-as 261 333 forinthoz képest.


Jelentősen nőttek az orvosi keresetek 2010 óta 

A háziorvosoknak a kormány 2010-hez képest 76 százalékkal több forrást biztosít. A háziorvosok 2015 és 2018 között minden évben havi plusz 130 ezer forintos többletet kaptak,

és 2018-ra havi 520 ezer forinttal emelkedett a háziorvosok rezsitámogatása. Míg 2010-ben egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 867 ezer forint, 2019 első félévében 1,6 millió forint volt. 


A Magyar Nemzet kérdésére az Emmi közölte, hogy az orvosi, szakorvosi alapbérek a 2016–2017-ben megvalósított kétlépcsős béremelésnek köszönhetően

ÁTLAGOSAN 56,8 SZÁZALÉKKAL EMELKEDTEK 2010 ÓTA.

Az Országos Mentőszolgálatnál szolgálatot teljesítő orvosok és mentők bére 67 százalékkal emelkedett 2010 óta.


A védőnők szolgálati díjazása 2010 és 2018 között 257 ezer forintról 358 ezer forintra nőtt, ezen belül egy védőnő átlagos fizetése 153 322 forintról mostanra 257 128 forintra emelkedett.


Mindennek köszönhetően csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma, a 2010-ig tapasztalható kedvezőtlen trend mára megfordult.

ELINDULT AZ ORVOSOK VISSZAÁRAMLÁSA,

jelenleg még nem nagy számban, de a tendencia kedvező, ugyanakkor az elvándorlás dinamikája jelentősen csökkent. 


Mindezek mellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy

IDÉN JÚLIUSBAN AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK 500 EZER FORINTOS EGYSZERI JUTALOMBAN RÉSZESÜLTEK. 


A baloldal tönkretette az egészségügyet

Mindezzel szemben a 2002-2010 közötti baloldali kormány:

  • Bevezette a vizitdíjat. Azon felül, hogy az emberek fizették a TB-t, még azért is fizethettek, hogy ha elmennek a háziorvoshoz felíratni a gyógyszert. (A Fidesz népszavazást indított ez ellen, ezután szűnt meg a vizitdíj.)
  • Bevezették a kórházi napidíjat, ami 1000 forint volt (akkoriban a minimálbér nettó 55 ezer forint körül mozgott). Egy beteg, aki 2 hetet töltött a kórházban, azon túl, hogy kiesett a munkából, minden bizonnyal csökkent a bevétele, hiszen a táppénz alacsonyabb, mint a fizetés, még 14 ezer forintot is fizethetett, mert beteg lett.
  • Több tucat kórházat zártak be.
  • Bezártak nővérszállókat, bezártak nővérképző intézményeket.
  • Nem emelték érdemben az orvosok és az egészségügyi dolgozók bérét, az infláció magasabb volt, mint a ritka és kicsi béremelés, amit ők adtak. Az egészségügyi dolgozók bére reálértéken csökkent.
  • Egészségügyi dolgozókat és orvosokat küldtek el 2002 és 2010 között, több ezer kórházi ágyat számoltak fel, sok milliárdot kivontak az egészségügyből.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések