Mintegy 447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét az amerikai tulajdonosi hátterű, mérőműszereket gyártó Resideo Kft., a cég a beruházással 440 munkahelyet véd meg, a kapacitásbővítéshez a kormány 224 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nagykanizsán, a Zala megyei cég szerződésátadási ünnepségén.


Szijjártó Péter kiemelte, hogy a cég termékei világszerte több mint 150 millió otthonban megtalálhatóak, évi 15 millió új rendszer telepítéséhez szolgáltat megoldásokat. A cégnek globálisan 13 ezer alkalmazottja és mintegy 5 milliárd dolláros árbevétele van. Ezért a beruházásért is verseny volt az országok között - húzta alá a miniszter, hozzátéve: ma az ilyen, munkahelyet teremtő, és megtartó beruházások aranyat érnek, amikor a munkahelyek veszélyben vannak. Ráadásul globálisan kapacitás-újraelosztási verseny indult - jelezte.

A Resideo Kft. a kapacitásbővítés mellett fejleszti az automatizálást, a termelésirányítást, az energiaköltségek leszorítása érdekében új napelemparkot épít. A nagykanizsai beruházás tovább erősíti az amerikai beruházói közösséget Magyarországon, ahol 105 ezer embernek ad munkát mintegy 1700 amerikai cég.

Szijjártó Péter szerint azok a vállalatok, amelyek most fejlesztenek, hosszú távon komoly - már-már behozhatatlan - versenyelőnyre tesznek szert. Be tudnak ugyanis törni azokba a piaci üresedésekbe, amelyek létrejönnek azáltal, hogy a piac számos szereplője zsugorodni kényszerül.

A miniszter közlése szerint a támogatási programban eddig 904 vállalat 425 milliárd forintnyi beruházást vállalt, ezzel 155 ezer munkahelyet meg tudtak védeni, és 30 iparágban valósul meg fejlesztés.

Mindenki számára világos, ha 2008-2009-ben érte volna ilyen kihívás a magyar gazdaságot, akkor az ledöntötte volna a lábáról. Tíz év komoly erőfeszítésével sikerült elérni, hogy a magyar gazdaság életerős gazdaság lett - mondta.

Kitért arra, hogy Zala megye teljesítménye kiemelkedő, az elmúlt tíz évben 12 százalékról 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, az ipari termelés pedig 17 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A kormány támogatási programjában a Resideo mellett 13 Zala megyei vállalat kötelezte el magát beruházások mellett a nehéz időszakban, így 5,7 milliárd forintnyi beruházással 2900 munkahelyet védenek meg, a kormány pedig 2,5 milliárd forint támogatást nyújt ezekhez - ismertette.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek