A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

21 éves koronavírusos nő is van az elhunytak között, de más betegség okozta a halálát


Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 24 ember hunyt el, akik között egy 21 éves fiatal nő is szerepel.

A 21 éves hölgy egy élettel össze nem egyeztethető betegségben hunyt el, csak a laboratóriumi vizsgálat igazolta a pozitivitást, viszont a szakemberek nem gondolják, hogy a vírus okozta a halálát. A legidősebb elhunyt 89 éves volt.

Az elhunytak körében szív-és érrendszeri, anyagcsere betegség valamint daganatos megbetegedés volt jelen a koronavírus mellett.

Az aktív fertőzöttek száma 23 088-ra növekedett, 873-re pedig az elhunytak száma. Jelenleg 41-en vannak lélegeztetőgépen- jelentette ki Müller Cecília.

A tisztifőorvos megjegyezte az elhunytak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban növekszik a halálesetek száma. A legtöbb elhunytat az április 13-ai héten regisztráltak, ezen a héten 90 ember hunyt el egy hét alatt. Az elmúlt hét óta viszont emelkedni kezdett a halálozás száma.

Müller megjegyezte, hogy Budapesten a legmagasabb az elhunytak száma, hiszen itt van a legtöbb fertőzött is.

Az elhunytak közül 52 főnél nem találtak semmilyen más betegséget a koronavírus fertőzésen kívül. 70 év felett inkább a nők, míg 70 év alatt a férfiak többsége figyelhető meg az elhunytak körében.

Azt is elmondta, hogy itthon nem mértek egyelőre többlethalálozást a korábbi adatokhoz képest.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, hogy Magyarország-Románia közötti beutazási szabályok megváltoztak, 14 karantén alól úgy lehet mentesülni a 8. napon, ha egy darab negatív tesztet bemutatnak.

28 esetben alkalmaztak rendőri intézkedést tömegközlekedésen, mivel az illető nem, vagy nem megfelelően hordta a maszkot, ebből 3 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Tranzitálási szabályok megszegése esetében 45 esetben intézkedtek. A vendéglátó üzletek 11 órai zárásával kapcsolatban 5 esetben tapasztaltak szabálysértést.

20 319 az elrendelt hatósági házikarantén száma. A határokon zökkenőmentesen lehet áthaladni, kisebb várakozási idővel kell számolni- jegyezte meg Kiss Róbert.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a jelenlegi akkreditált laborok száma bővíthető, egyrészt kapacitás növelésével, másrészt új laborok bevonásával.

A koronavírus hosszútávú hatásait illetően Müller megjegyezte, hogy sokan vizsgálják a kérdést, szerveznek konferenciákat. Ezekből leszűrhető az, hogy azoknál fordulhatnak elő hosszabb távú hatásokat, akik súlyos tünetekkel vészelték át a vírust.

Müller azt is elmondta, hogy itthon is végeznek utánkövetést a felgyógyult betegek esetében, amiből lehet következtetni. A jelenlegi adatok alapján a súlyos tüneteken átesettek mindtegy 10 százalékánál elhúzódó fáradság,légzési nehézség van jelen. De hangsúlyozta, hogy pontosabb adatokhoz még több vizsgálatra van szükség.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések