A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újraindul a verseny az űrutazásban

Újjáéledőben egy korábban megtorpant iparág: fejlődnek a több felszállásra alkalmas űrjárművek. Elon Musk cége, a SpaceX és Kína egyaránt fontos kísérleti repüléseket hajtottak végre, miközben a Virgin Galactic is főpróbára készül.

Az űrkorszak hajnalán, az 50-es és 60-as években az akkori két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió versenyzett: az első embert a Szovjetunió küldte az űrbe, a Holdra viszont amerikai űrhajósok jutottak el. Később ugyancsak az Egyesült Államok alkotta meg a vitorlázó repülőgép módjára visszatérő, mindig új rakétával ugyan, de sok utazásra alkalmas járművet, az űrsiklót. A program végül kudarc lett, két végzetes baleset jelezte, hogy a megoldás még nem megfelelő - írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi években azonban újjáéledt az iparág, ezúttal magánvállalkozások vezetésével.

A LEGTOVÁBB A TESLA-FŐNÖK, ELON MUSK CÉGE, A SPACEX JUTOTT: MEGALKOTTA A SOKSZOR FELLŐHETŐ, ÉS MEGADOTT HELYRE SÉRTETLENÜL VISSZATÉRŐ HAJTÓMŰVET, AMI FORRADALMASÍTJA AZ IPARÁGAT, HISZ A KÖLTSÉGEK MEREDEK CSÖKKENÉSÉHEZ VEZET. 

Az új technológia sikerét jelezte, hogy a SpaceX immár többször használható rakétával ellátott űrjárművel küldött embereket a Nemzetközi Űrállomásra, majd pár hetes ott-tartózkodás után vissza is hozta őket.

A cég következő célja az, hogy megépítse a Starship űrhajót, amelynek nemcsak felbocsátó rakétája, hanem az egész jármű többször felhasználható lenne, ráadásul minden eddiginél nagyobb szállítókapacitással. Elon Musk tervei szerint ez a jármű lesz alkalmas arra, hogy ember utazzon vele a Marsra. Most rövid idő alatt két új kísérletet is végzett a cég a jármű fejlesztése során: a Starship egy-egy prototípusa rövid repülést tett, mielőtt függőleges ereszkedéssel visszatért volna egy előre kijelölt helyre. Egyelőre csak 150 méter magasra emelkedett a jármű, de ezek az első kísérletek. A tervek szerint a továbbiak során egyre magasabbról tér vissza, majd jöhet az űrbe való felszállás és visszatérés, ezt a jövő évre tervezik.

A cég elsősorban a ballisztikus rakéta módjára a világűr határát elérő, majd onnan akár a Föld túloldalán visszatérő, emberi utazásra alkalmas járművet fejleszti, az első igazi tesztrepülést a tervek szerint jövő év elején maga Richard Branson fogja megtenni.

A NAPOKBAN TETT KÍNA IS EGY KOMOLY LÉPÉST AZ ŰRHAJÓZÁSBAN: ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ KÍSÉRLETI ŰRHAJÓT BOCSÁTOTTAK FEL, 

amely a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint vélhetően hasonlóságokat mutat az amerikai fejlesztésű X–37B nevű mini űrrepülőgéppel, amely lényegében a korábbi űrsikló kicsinyített, embert nem szállító változata. A kínai kísérletről kevés részletet lehet tudni, mivel nagy titoktartás mellett végezték, erre az SCMP katonai forrása szerint azért volt szükség, mert az űrhajó mellett a kilövés módszere is újdonságnak számított.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések