A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sűrű házi ketchup: friss, édes paradicsomból a legfinomabb

Ízfokozók és tartósítószer nélkül is zamatos lesz a házi készítésű, sokfűszeres ketchup.

Ha van paradicsom a kertedben, vagy olcsón jutsz hozzá, feltétlenül próbáld ki a házi ketchupot! Nincs benne ízfokozó és tartósítószer, mégis zamatos. Édes, érett paradicsomból a legfinomabb. Jól jön a krumplihoz, a húsokhoz és a pizzára is. Addig főzd, amíg jó sűrű nem lesz. A paradicsom fajtájától, nedvességtartalmától függően a főzési idő lehet másfél, de akár három óra is.

Hozzávalók:

* 1 kg paradicsom
* 4 db szegfűszeg
* 1 db babérlevél
* 1 rúd fahéj
* 1.5 teáskanál só
* 1 mokkáskanál bors
* 0.5 dl olívaolaj
* 0.5 dl almaecet
* 5 evőkanál cukor
* 1 db vöröshagyma
* 5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A paradicsomokat alaposan mosd meg, és rakd forró vízbe pár másodpercre. Így könnyeben le tudod húzni a héjukat, majd vágd nagyobb darabokra. Turmixold össze a kétféle hagymával, majd tedd egy lábosba, és kezdd főzni. Rakd hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a sót, a borsot, a babérlevelet, az ecetet és az olajat, majd főzd körülbelül másfél óráig. Közben többször kevergesd meg, hogy ne égjen le. Kóstold meg, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert.

Amikor már sűrű, szedd ki belőle az ízesítőket, rakd üvegekbe, majd légmentesen zárd le. Amennyiben szereted, chilit is tehetsz hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések