A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pénzt nyomtattak a dombegyházi fiatalok


Pénzt hamisított a vádirati tényállás szerint néhány dombegyházi fiatal, emiatt álltak kedden a Gyulai Törvényszék elé.


A megyei főügyészség szerint 2018 novemberében határozták el, hogy bűncselekményt követnek el, mindez az elsőrendű vádlott, egy 29 éves férfi ötlete volt. Ő vásárolta meg a szükséges eszközöket, majd a munkát, azaz a szkennelést, a nyomtatást, a vágást és a koszolást – hogy élethűbbek legyenek a bankjegyek – felosztották egymás között.


A vádhatóság szerint nagyjából 160 ezer forintnak megfelelő hamis pénzt gyártottak az 500, az 1000 és a 10 000 forintos címletek révén. Több üzletben is megpróbáltak vele fizetni, volt, ahol sikerrel jártak, volt, ahol lebuktak.


A pénzhamisítás mellett több vádlottnak lopás miatt is felelnie kell. Az elsőrendű vádlott kérésére az ügyben harmad- és negyedrendű vádlottként szereplő testvérpár bement egy békéscsabai tanyára, ahonnan üzemanyagot, valamint sövénynyírót és grillsütőt fújtak meg.

A Gyulai Törvényszéken kedden tartott előkészítő ülésen beismerte tettét az elsőrendű vádlott. A 29 éves dombegyházi férfi elmondta, valóban ő vetette fel, pénzt kellene hamisítani. Társa talált a másodrendű vádlottban, valamint egy testvérpárban, akik a harmad- és negyedrendű vádlottak, akik akkoriban nála laktak. Eladott egy autót, hogy megvehesse a szükséges nyomtatót, patron, papírvágót. Megbízta a hatodrendű vádlottat a gépek összeszerelésével, aki egyébként tudta, milyen célra használnák azokat.


Elmondta: miután legyártottak nagyjából 160 ezer forintot, autóba ült több társával. Amíg ő és a másodrendű vádlott a kocsiban várakozott, a harmad- és negyedrendű vádlott megpróbált fizetni a hamis bankjegyekkel több üzletben, Dombegyházon, Battonyán, Mezőhegyesen és Pitvaroson. Rendszeresen jártak Romániába, és valamilyen módon ott is forgalomba került a pénz. Az elsőrendű vádlott elismerte, ő irányította a csapatot, kiemelte, butaságot csinált, sajnálkozott az eset miatt.


A lopással kapcsolatban hozzátette: a testvérpárt, a harmad- és negyedrendű vádlottat beküldte egy általa ismert békéscsabai tanyára, hogy onnan hozzanak el, amit csak lehet. Azt is megbeszélte velük, hogy a szőlőskertnél juthatnak be. Üzemanyagot, sövénynyírót és grillsütőt hoztak el.


A megyei főügyészségen azt indítványozták, hogy amennyiben az első- és másodrendű vádlottak beismerik a terhükre rótt bűncselekményeket, akkor a bíróság szabjon ki velük szemben hat és öt év végrehajtandó börtönbüntetést. A harmad- és negyedrendű vádlottak esetében – öt évre felfüggesztve – két év szabadságvesztést kértek. A hatodrendű vádlott vonatkozásában szintén felfüggesztett börtönbüntetésre tettek javaslatot.


A keddi előkészítő ülésen az ügyben egyelőre nem született ítélet, de elképzelhető, hogy szerdán határozatot hoz a Gyulai Törvényszék azon vádlottak esetében, akik beismerik a terhükre rótt bűncselekményeket.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések