A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összecsapások a Kaukázusban: teljes katonai mozgósítást rendelt el Örményország


Rendkívüli állapotot hirdetett és teljes katonai mozgósítást rendelt el Örményország. Jereván azzal indokolta a lépést, hogy az azeri erők nehéztüzérséggel támadták Hegyi-Karabah területét. Baku közölte, az akciójuk ellencsapás volt. A világ vezetői mellett Ferenc pápa is párbeszédet sürgetett a felek között, és fegyverletételt szorgalmazott.


Több örmény tank, illetve harckocsi robbant fel a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban vasárnap.


Jereván szerint az azeri haderő légicsapásokat mért kiépített állásokra, és nehéztüzérséggel lőtt több katonai objektumokat a térségben.


Meg nem erősített hírek szerint a kaukázusi ország polgári célpontok ellen is támadást intézett. Ez azonban hivatalosan nem nyert bizonyítást.


A válasz nem váratott sokat magára, és az örmény hadsereg lelőtt 2 azeri harci helikoptert és 3 drónt. Erre Baku ellenoffenzívát indított, hogy véget vessen a műveleteknek, és megvédje a civil lakosságot.


Néhány órával később Örményország rendkívüli állapotot hirdetett ki, és teljes katonai mozgósítást rendelt el.


Az azeri elnök szerint a szomszédos állam indított támadást országa ellen.


A világ vezetői mellett Ferenc pápa is párbeszédet sürgetett a felek között, és fegyverletételt szorgalmazott.


Az Európai Tanács elnöke szintén felszólította a szemben álló feleket, hogy haladéktalanul szüntessék be a katonai műveleteket, és térjenek vissza a tárgyalásokhoz.


A két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaságnak régóta területi vitája van egymással a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása miatt.


Bár a térségben élő örmények a Szovjetunió megszűnésekor kihirdették a terület függetlenségét, azt azonban Azerbajdzsán azóta sem ismeri el, és a mai napig rendszeresek az összetűzések, valamint a villongások a határmenti térségben.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések