A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: Európa ma Közép-Európában épül


A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a komáromi Monostori híd átadásán. A magyar kormányfő kijelentette, hogy a közép-európai térséget a magyaroknak, a szlovákoknak, a cseheknek és a lengyeleknek kell megszerveznie, különben az idegenek teszik meg. 


Orbán Viktor arról beszélt a Monostori híd átadásán, hogy a hídépítés a jövő építése is, és vírus ide, vagy oda az országoknak, így Magyarországnak is működnie kell. A Duna nem elválasztja, hanem összeköti a szlovák és a magyar nemzetet - tette hozzá. A második Duna-hídat adhatom át, mivel korábban az Esztergom-Párkányt összekötő hidat adhattam át - mondta a kormányfő. 


Orbán Viktor szerint a történelem a magyarokat arra tanította, hogy csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek.

Mindkét ország gyönyörű ország, és nagyon fontos helyen fekszik, és ha ezt a térséget a németek és az oroszok között nem szervezzük meg, akkor idegenek fogják.

Csak a csehek, szlovákok, a lengyelek és a magyarok tudják ezt a térséget megszervezni - tette hozzá. A kormányfő szerint az unió most egy fantasztikus beruházásban vett részt, és az egyik legjobb befektetés.


Orbán Viktor: Ezek a legfőbb tervek

2025-re kilenc magyar autópálya éri el az országhatárokat - jelentette be a kormányfő. A magyarokat az a feladat izgatja, ami még előttük van, és ezért nincsen elégedett magyar - tette hozzá. A hídról az jutott eszembe, hogy még óriási nagy terv van előttünk, és ezt meg kellene valósítani.


Az egyik egy autóút Lengyelországból Görögországig, ami 3500 kilométer lenne, és ebből még csak pár száz kilométer készült el, és 87 kilométer még hiányzik -

tette hozzá. A másik nagy terv egy vasúti hálózat megépítése, ami a V4 országainak a fővárosát köti össze - mondta a magyar kormányfő.


Ez a híd két állam osztatlan közös tulajdona, és ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Magyar szempontból nézve a magyar-szlovák gazdasági együtműködés soha nem látott magasságot ért el. Több ezer embernek adnak munkát a szlovákiai cégek - tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette, hogy Európa ma Közép-Európában épül. 


Matovic: Hídat építünk a két nemzet között

Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke kijelentette, hogy nagyon furcsa helyzet, hogy pont a lezárások idején egy hidat adnak át.

Pontosan ez az időszak, amikor meg tudjuk mutatni, hogy ekkor is át tudunk adni egy hidat.

Hidakat építünk a két nemzet között, amik össze is fognak minket kötni - tette hozzá Matovic. Az országaink lakosai évszázadokig egy határ között éltek, és száz évvel ezelőtt olyan történt, amikor a Duna határt képezett - mondta Matovic.

Több száz évig éltünk együtt, és remélem még több száz évig fogunk együtt élni, és bízom benne, hogy hasonló hídakat tudunk majd építeni -

tette hozzá. 


95 méter magas a pilon

A híd alapkővét 2017. október 17-én tették le. A híd pályaszerkezetének első három elemét 2018. június 11-én emelték a helyére. Az egyenként 165 tonnás alkotórészeket lengyel, cseh és szlovák részegységekből Csepelen állították össze. A teljes híd 37 hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. A hidat tartó pilon 2400 tonnás és közel 95 méter magas lett.


A kivitelezők a szerkezet legmagasabb pontját 2019. november 11-én érték el. Az épülő híd utolsó pályaelemének 2019. december 3-ai elhelyezésével teljessé vált a kapcsolat a magyarországi és szlovákiai partok között. 2020. május 16-án lezajlott a híd statikus próbaterhelése.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések