A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Navalnij-ügy: Németország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet segítségét kérte


Németország felkérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, hogy nyújtson segítséget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus tiltott halálos vegyszerrel történt állítólagos megmérgezésének kivizsgálásához.


Németország szerint bizonyítékai vannak arra, hogy Navalnijt augusztus 20-án megmérgezték az egykori Szovjetunióban kifejlesztett novicsok típusú harci idegméreggel.


A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Technikai Titkársága azt közölte, felkérést kapott Németországtól, hogy a szervezet nyújtson műszaki segítséget az ügyben. Az OPCW szakértői

ORVOSI-BIOLÓGIAI MINTÁKAT VETTEK NAVALNIJTÓL, HOGY AZT ELEMZÉSRE ÁTADJÁK A SZERVEZET KIJELÖLT LABORATÓRIUMAINAK.

A vizsgálat eredményeit megosztják majd Németországgal, amely eddig azt kérte, hogy a szervezet kezelje bizalmasan szerepét az ügyben.


A Reuters hírügynökség anyagában megírta, hogy novicsok idegmérget használták 2018-ban az angliai Salisbury-ben az egykori orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Az OPCW akkor megerősítette, hogy rendkívül mérgező anyagot használtak.


Az OPCW tagállamai 2019 novemberében megállapodtak abban, hogy kibővítik a tiltólistán szereplő anyagok körét, és oda első ízben felvették a novicsok osztályú idegmérgeket. A tilalom 2020. június 7-én lépett hatályba.


Az OPCW-t 1997-ben hozták létre, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése. A szervezet kiemelkedő szerepet játszott a vegyifegyverek tilalmának felügyeletében a szíriai háborúban, ami által szerepe nagyban átpolitizálódott.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések