A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar óvodát avattak a kárpátaljai Szerednyén

A Munkács-Ungvár főút mellett elterülő, jelenleg 3300 lelkes nagyközség számos kárpátaljai szórványtelepüléssel együtt intő és egyben tanulságos példa is lehetne a vidék magyarságának jövőjéért aggódó magyar számára – tette közzé a karpatinfo.net.

A múlt század elején még a lakosság egyharmadát kitevő magyar népesség anyanyelvi intézmények híján mára gyakorlatilag beolvadt, felszámolódott.

A hétfőn átadott magyar óvoda visszahozta a reményt: az itt megmaradt közel egytucat magyar család gyermekei és a többi magyar gyökerekkel rendelkező kicsinyek lehetőséget kaptak arra, hogy visszatanulják eleik nyelvét, behatóbban megismerkedjenek a magyar néphagyományokkal, kultúrájukkal.


Az átadó ünnepségen Fodor Éva, a Kárpátmedencei Óvodafejlesztési Program kárpátaljai koordinálását felvállaló KMPST irodavezetője arról tájékoztatott, hogy a 2018-ban indult beruházás mintegy 4 millió 600 ezer hrivnyából valósult meg. Ennek köszönhetően európai körülmények fogadják az intézménybe nemrég beiratkozott harminc kisgyereket.

Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja beszámolt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eddigi sikereiről. A nagyszabású projekt beindulása óta, tehát néhány év alatt közel tízezerrel emelkedett a magyar, vagy részben magyar, tehát kétnyelvű oktatásban résztvevő gyerekek száma.

Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi Főiskola elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy a most beíratott gyermekek alaposan megismerkednek a magyar nyelvvel, a magyar kultúrával, így hitelesen tudják közvetíteni ezeket az értékeket a többségi nemzet tagjai felé.


Szerednye korábbi lakói ezer szállal kötődtek a magyar történelemhez. Az átadott magyar óvoda a mostani nemzedékeket segíti abban, hogy elsajátítsák a magyar nyelvet, a népi hagyományokat, és erős szálakkal kötődjenek a magyar kultúrához, fogalmazott ünnepi beszédében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

Kricki Emerih, Szerednye nagyközség polgármestere elmondta, hogy ő maga is olyan családból származik, ahol a felmenők között ruszinok, magyarok, szlovákok egyaránt megtalálhatók. A vegyes nemzetiségű vidékeken ez a világ legtermészetesebb dolga.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a különböző nemzetiségű polgárok békés együttélése tovább színesíti és gazdagítja a település szellemi, kulturális életét.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések