A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kötelező lesz a maszk a Tisztelt Házban – Csak a Fidesz büntet a parlamentben, ha nem tartják be a képviselőik


Egyre biztosabb, hogy kevés ismerős arcot látunk majd a jövő héten kezdődő parlamenti üléseken, ugyanis valamennyi frakció döntést hozott arról, hogy a tagjai csak arcmaszkban lépnek be az épületbe, amit az ülésteremben is hordanak.


Márpedig egy szempár vagy a frizura alapján még maguknak a képviselőknek sem lesz könnyű azonosítaniuk a kollégákat. Lapunk valamennyi parlamenti frakciónál érdeklődött, hogy kötelezik-e képviselőiket a maszk viselésére, illetve lehetnek-e szankciók ennek elmaradása esetén, s hogy van-e vészforgatókönyvük ara az esetre, ha valaki megbetegedne tagjaik közül.


– A testhőmérséklet-mérést jogi értelemben nem teszik kötelezővé, de a Fidesz-frakció képviselőinek erősen ajánlott. Ha ezt nem tartják be, az érintett képviselőre bírságot szabnak ki. Ez vonatkozik a maszk viselésére és a kézfertőtlenítésre is – jelentette ki Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.


– Mulasztás esetén a frakciószabályzat lehetővé teszi a bírságolást, hiszen nem megengedhető, hogy felelőtlenségből bárki magát vagy másokat veszélyeztessen, és ezzel akadályozza az országgyűlés döntéshozatalát – közölte a frakció sajtóosztálya.


– A Párbeszéd frakciója döntött arról, hogy a képviselők és alkalmazottaik a parlamentben és a képviselői irodaházban egyaránt kötelezően hordják majd az arcmaszkot, továbbá belépéskor megméretik a testhőmérsékletüket – mondta el a Blikknek Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese, aki hozzátette, büntetésben nem gondolkoznak, de ha azt látják, hogy valaki megfeledkezik erről, szóban figyelmeztetik.


– Zárt térben kötelező a maszkviselés, ez alól az ülésterem sem kivétel. Egyébként a szabályok megszegése miatt kirótt és befizetett bírságokat az azonnali tömeges és ingyenes tesztelésekre fordítanánk – mondta az MSZP. A frakció az üléseit, vezetőségi üléseit és tanácskozásait online tartja.


– Amennyiben valamelyik országgyűlési képviselőnél a betegség tünetei mutatkoznak, esetleg karanténba kerül, úgy természetesen a hatóságokkal együttműködve járunk el – tették hozzá.


– A Jobbik valamennyi képviselőjének és munkatársának kötelező a szájmaszk, amelynek viselését a frakcióigazgató ellenőrzi, s ha szükséges, szankcionálhatja is a mulasztást – mondta kérdésünkre Farkas Krisztina, a párt szóvivője, hozzátéve: biztosak abban, hogy büntetésre nem lesz szükség. Megbetegedés gyanúja esetén karanténba mennek a képviselőik, ám tesztelést nem végeznek, ugyanis ezért nem hajlandók fizetni, álláspontjuk szerint ezt az államnak ingyen kellene biztosítani minden állampolgárnak.


A DK képviselői már tavasszal is viselték a maszkot a parlamentben, és az őszi ülésszak előtt ők voltak az elsők, akik jelezték, hogy a képviselők számára is kötelezővé kell tenni a maszk viselését az épületben.


Mérik majd a testhőt

Az Országgyűlés Hivatalának döntése szerint szeptember 9-től az országgyűlési őrség minden belépni kívánó személynél testhőmérséklet-mérést végez. Amennyiben a mért érték 37,2 °C-nál magasabb, a belépést megtagadják. A hivatal épületeinek a mellékhelyiségeiben, a liftekben, a folyosókon, közösségi terekben, továbbá a büfék, éttermek használata során sorban álláskor kötelező a maszk viselése. Ám miután a törvény szerint a hivatalnak nincs jogi lehetősége kötelező szabályokat hozni, a betartatás még kérdéses.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések