A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus-járvány: milyen szabályok vannak az iskolákban?

Az Oktatási Hivatal közzétette az eljárásrendet, amely az elkövetkező tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idejére vonatkozik. Ebben ajánlották a lázmérést, amely, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, október 1-től kötelező lesz, ehhez a kormány minden feltételt megteremt. Ez a diákokra és a tanárokra is vonatkozik majd. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig közölte, hogy az iskolákban szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket. Az elmúlt napokban több oktatási intézményben is megjelent a koronavírus, ezeken a helyeken a világos eljárásrend alapján cselekedtek.


Ezelőtt két héttel hozzávetőlegesen 1,2 millió iskolás és több mint 300 ezer óvodás kezdte meg a 2020/2021-es tanévet Magyarországon, az új típusú koronavírus okozta világjárvány második hullámának az elején.


A kormány szigorú járványügyi szabályokat léptetett életbe, amelyek minél teljesebb betartása és betartatása esetén megelőzhető a koronavírus terjedése az oktatási intézményekben. 

AZ OTTHON TARTÓZKODÓ, FERTŐZÉSGYANÚS GYERMEKEK ESETÉBEN A SZÜLŐKNEK TELEFONON KELL ÉRTESÍTENI A GYERMEKORVOST VAGY A HÁZIORVOST, TEHÁT NEM SZABAD ŐKET A RENDELŐKBE VINNI. 


Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket. 

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK BEJÁRATAINÁL KÉZFERTŐTLENÍTŐT KELL KIHELYEZNI, A TÁVOLSÁGTARTÁSI SZABÁLYOK BETARTÁSA ÉRDEKÉBEN TÖREKEDNI KELL A TANULÓK MINÉL SZELLŐSEBB ELHELYEZÉSÉRE, ÉS KERÜLNI KELL AZ OSZTÁLYOK KEVEREDÉSÉT, PÉLDÁUL A CSENGETÉSI REND MÓDOSÍTÁSÁVAL. 

Gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről és a többi között a padok, sporteszközök, mosdók folyamatos fertőtlenítéséről. 

AMENNYIBEN AZ ISKOLÁBAN AZT TAPASZTALJÁK, HOGY EGY GYEREKNEK, TANÁRNAK VAGY MÁS ALKALMAZOTTNAK KORONAVÍRUSOS TÜNETEI JELENTKEZNEK, AKKOR AZ ILLETŐT AZONNAL EL KELL KÜLÖNÍTENI. 

Ez a szabály természetesen a kollégiumokra is vonatkozik. Ezt követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ protokollja szerint kell eljárni.

 

Amennyiben a diák koronavírusos, az érintett osztályból minden diákot haza kell küldeni, ők pedig kötelesek telefonon jelentkezni a házi orvosuknál. Ezt követően két lehetőség van: 

14 NAPRA ÖNKÉNTES, OTTHONI KARANTÉNBA KELL VONULNI, VAGY TESZTET KELL VÉGEZTETNI. AZ ISKOLÁKBA CSAK AZT KÖVETŐEN MEHETNEK VISSZA, HA RENDELKEZNEK KÉT NEGATÍV KORONAVÍRUSTESZTTEL. 

Ameddig zajlik a tesztelés, a diákoknak digitális oktatásban kell részt venniük. Természetesen az otthoni digitális oktatásban azoknak is részt kell venniük, akik azt az opciót választották, hogy 14 napig önkéntes karanténba vonulnak.


Ezzel párhuzamosan 

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN FELMÉRIK, HOGY KIK AZOK A PEDAGÓGUSOK, AKIK SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLLTAK AZ ÉRINTETT OSZTÁLLYAL. 

A vizsgálat eredményeként megállapítják, hogy hány tanárnak kell a teszteket elvégeztetniük. Ők is az eredményektől függően jelenhetnek meg újra az iskolában.


Szúrópróbaszerű ellenőrzést rendelt el az iskolákban Müller Cecília

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szeptember 15-i tájékoztatása alapján az oktatási intézményekben a járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is ellenőrzik szúrópróbaszerűen a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalok. Az ellenőrzést Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el.


AZ ISKOLÁKNAK A KÖZPONTI AJÁNLÁS ALAPJÁN MINDENHOL SAJÁT INTÉZKEDÉSI TERVET KELLETT KIDOLGOZNIUK, A KORMÁNY BIZTOSÍTOTTA A TANÉVKEZDÉSHEZ SZÜKSÉGES FERTŐTLENÍTŐSZER-MENNYISÉGET. 

 

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Eszerint 

A TANÍTÁSI ÓRÁKON ÉS FOGLALKOZÁSOKON NEM KÖTELEZŐ A MASZK VISELÉSE, A KÖZÖSSÉGI TEREKBEN VISZONT MINDENKINEK EL KELL TAKARNIA AZ ARCÁT. 

Jó idő esetén a tanórák az udvaron is megtarthatók; kerülni kell az osztályok keveredését, 

FEL KELL FÜGGESZTENI AZ ÚSZÁSOKTATÁST, A DÉLUTÁNI SPORTKÖRÖKET, ÉNEKKARI ÉS EGYÉB SZABADIDŐS FOGLALKOZÁSOKAT, ILLETVE EL KELL HALASZTANI A RENDEZVÉNYEKET.  


A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket. 

SZÜLŐ VAGY MÁS KÍSÉRŐ TOVÁBBRA SEM LÉPHET BE AZ ISKOLÁBA. 


Ha valahol a gondos óvintézkedések ellenére mégis megjelenik a fertőzés, akkor kizárólag az Operatív Törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet pedig az Oktatási Hivatal rendelhet el. Gyerekfelügyeletet az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.


Október 1-től lesz kötelező lázmérés

Orbán Viktor miniszterelnök a köztelevíziónak adott szombat esti interjújában – többek között – arról beszélt, hogy 

október 1-től minden egyes nap kötelező jellegű lázmérés lesz az iskolákban az oda való belépés előtt.


A kormányfő hozzáfűzte, hogy számos iskolában már végeznek lázmérést. Azok a diákok, akiknek lázuk van, nem léphetnek be az intézménybe. 

A LÁZMÉRŐKET AZ EMMI FOGJA BIZTOSÍTANI. 


Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésügyi államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című szeptember 15-i műsorában arról beszélt, hogy 

nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor. 

Maruzsa hozzáfűzte: a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, 

AKÁR A HŐKAMERÁK ELHELYEZÉSE IS INDOKOLT. 

Az államtitkár azt is mondta, hogy ha valakinél megállapítják a belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus megjelent az iskolában. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.


A szülők elsöprő többsége azt akarja, hogy az oktatási intézmények maradjanak nyitva

Orbán Viktor a szombati interjújában felhívta rá a figyelmet, hogy 

A NEMZETI KONZULTÁCIÓ ALAPJÁN A SZÜLŐK AZT AKARTÁK, HOGY INDULJON MEG AZ OKTATÁS, NE AZ ISKOLÁKAT ZÁRJÁK BE, HANEM IZOLÁLJÁK A FERTŐZÖTTEKET.  


Tavasszal még más volt a helyzet, mert nem ismertük a járványt, Nyugat-Európában tízezrek haltak meg, sokan a kórházak folyosóin, majd tömegsírokba temették őket. 

Az iskolák bezárása nincs napirenden 

– fűzte hozzá a miniszterelnök.


Nyilvánvaló, hogy az oktatási intézmények működése nemzetgazdasági érdek is, hiszen ahhoz, hogy a szülők munkába mehessenek, és ott nyugodtan végezhessék a dolgukat, az kell, hogy a gyerekeik biztonságos körülmények között az iskolákban, óvodákban lehessenek. Ez az ország működőképessége szempontjából is létfontosságú.


Ezekben az oktatási intézményekben jelent meg a koronavírus az elmúlt napokban

  • Szeptember 14-én a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten egy helyi bölcsőde 9 dolgozója és 19 kisgyerek került karanténba, miután érintkeztek egy fertőzött bölcsődei alkalmazottal.
  • Aznap, Szombathelyen karanténba került a helyi Bolyai iskola két osztálya. Ugyan csak az egyikben volt fertőzött, de mivel a diákok sokat voltak együtt pénteken sportfoglalkozásokon, a kormányhivatal úgy döntött, hogy az 5.b és az 5.c osztály is vonuljon karanténba. Továbbá otthon kell maradni annak a 13 tanárnak is, akik velük kapcsolatba kerültek.
  • Szintén szeptember 14-én, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban karanténba került egy osztály, mert az egyik tanulóról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. A diákokon kívül még 3 tanár került karanténba.
  • A Neokohn szerint a budapesti Lauder Javne zsidó iskolában aznap 30 személyt regisztráltak koronavírussal, akik közül 21 gyerek, 9 pedig pedagógus. 
  • Az Eduline.hu információi alapján szeptember 13-án a pécsi PTE Gyakorló Általános Iskola és Deák Ferenc Gimnázium egyik tanárának pozitív lett a tesztje. Bár a fertőzött tanár szeptember 5. óta táppénzen volt, így nem tartózkodott az intézményben, a járási népegészségügyi osztály tisztiorvosának közreműködésével azt a hét osztályt, akikkel szeptember 3-án és 4-én még volt órája, hétfő reggel hazaküldték. Továbbá 5 tanár került járványügyi megfigyelés alá.
  • Szeptember 11-én a székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Technikumában egy osztály kellett karanténba vonuljon, miután kiderült, hogy egy diák fertőzött. Rajtuk kívül 6 tanár is karanténba kényszerült. Ugyancsak Székesfehérváron, a Vasvári Pál Gimnáziumban egy fertőzöttet azonosítottak, ezért 31 diák és 5 tanár került karanténba. Rá egy napra a helyi Árpád Szakképző Iskolában az egyik diáknál kimutatták a vírust, de azt még nem közölték, hogy emiatt hányan kényszerültek karanténba.
  • Szeptember 10-én a kapuvári (Győr-Moson-Sopron megye) Páli Szent Vince Iskolaközpont 3 diákjának is pozitív lett a koronavírustesztje, ezért karanténba került 90 diák és 13 tanár.
  • A legfrissebb hírek szerint a győri Széchenyi István Egyetem 51 hallgatója került karanténba, közülük 24-nek lett pozitív a tesztje.
  • Kedd délutáni hír szerint pedig egy pápai gimnázium 42 diákja és 10 tanára került karanténba.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések