A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hadgyakorlatot tart Törökország Észak-Ciprus partjainál

Tengeri hadgyakorlatot kezd Törökország Ciprus partjai előtt szombaton, a műveletek során lőgyakorlatokat tartanak majd. Az elmúlt hetekbentöbb ilyet is tartottak a törökök a Földközi-tengere keleti medencéjében, ami miatt Ciprus és Görögország is tiltakozott.

Ankarának a Navtex tengerészeti hírportálhoz eljuttatott közleménye szerint a hadgyakorlatot az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre, és hétfőig tart majd.

A TÖRÖK HADITENGERÉSZET AZ ELMÚLT HETEKBEN TÖBB HADGYAKORLATOT IS TARTOTT A FÖLDKÖZI-TENGER KELETI MEDENCÉJÉBEN,

noha emiatt Ciprus és Görögország is tiltakozott. A múlt héten Földközi-tengeri Vihar fedőnéven többnapos hadgyakorlat zajlott

CIPRUSNÁL A TÖRÖK HADSEREG ÉS AZ ÉSZAK-CIPRUSI HADERŐ EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL, A MŰVELETEKBEN LÉGI, HADITENGERÉSZETI ÉS SZÁRAZFÖLDI EGYSÉGEK IS RÉSZT VETTEK.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget.

TÖRÖKORSZÁG HAJÓI AUGUSZTUS ELSŐ FELÉBEN KEZDTÉK ÚJRA A KUTATÁSOKAT A TERÜLETEN, AMIT NEMCSAK GÖRÖGORSZÁG, HANEM CIPRUS IS SZUVERENITÁSA MEGSÉRTÉSÉNEK TEKINT.

Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig.

Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett

FELSZÓLÍTOTTA TÖRÖKORSZÁGOT, HOGY AZONNAL SZÜNTESSE BE A HELYZET ELMÉRGESEDÉSÉT OKOZÓ KUTATÓ TEVÉKENYSÉGÉT, ÉS KÖTELEZZE EL MAGÁT A PÁRBESZÉD FOLYTATÁSA MELLETT.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a kialakult feszültség rendezéséhez többoldalú konferencia összehívására van szükség Ankara részvételével. Ezeket a megbeszéléseket a tervek szerint szeptember végén tartják meg.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések