A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfüggesztett börtönt kapott a maradandó fogyatékosságot okozó nógrádi férfi

Az ittas állapotban lévő vádlott és sértett egy baráti összejövetelen találkoztak, ahol a sértett szóbeli inzultálását „megtorlandó” a vádlott előbb megütötte a sértettet, majd a már földön fekvő sértett fejét több alkalommal az úttesthez ütötte. A sértett a bántalmazás következtében agykárosodást szenvedett.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint 2018. november 10-én az esti órákban baráti összejövetelt tartottak Szügyben az egyik családi háznál.

A rendezvényre a vádlott 22 órát követően érkezett meg, míg a sértett másnap hajnalban csatlakozott a társasághoz, aki már ekkor ittas állapotban volt. A sértett a többiekhez hasonlóan röviditalt fogyasztott, melynek következtében ittassága fokozódott, és a jelenlévőkkel szóban kötekedett. A sértett az éjszaka folyamán többször is azzal szólította meg a vádlottat, hogy miért nem iszik vele annyit, mint amennyit ő fogyaszt el.

Az összejövetel lezárultát követően, 2018. november 11-én 5 óra 26 perc körül a sértett ismételten szóban inzultálta a vádlottat, aki erre megindult az irányába és őt lendületből, nagy erővel ököllel arcon ütötte. A sértett az ütéstől a földre esett, melynek során a tarkója az úttestnek ütődött. A vádlott a földön fekvő sértetthez lépett, fölé hajolt, a mellkasánál megfogta a ruháját, megemelte őt, és a fejét 2-3 alkalommal az úttesthez ütötte.

A vádlott a sértett bántalmazását csak az ott tartózkodó tanú közbelépésére hagyta abba, aki a vádlottat a fekvő sértettről lerángatta.

A sértett bántalmazás következtében kialakult sérüléseinek gyógytartama 8 napon túli volt. Az agyzúzódással és a koponyaűri sérüléssel járó ütés közvetlenül volt életveszélyes, egyúttal maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A Balassagyarmati Törvényszék a 2020. szeptember 9-én meghozott ítéletével a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év – börtön fokozatban végrehajtandó – szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, azt megbánta, továbbá azt is, hogy a vádlott büntetlen előéletű és két kiskorú gyermek neveléséről gondoskodik, valamint a sértett provokatív fellépését.

Ugyanakkor a vádlott terhére került megállapításra a bűncselekmény ittas állapotban történt elkövetése, a testi épség elleni bűncselekmények elszaporodottsága, továbbá az, hogy a bántalmazás a sértettnél maradandó fogyatékosságot (agykárosodást) eredményezett.

A bíróság döntése jogerős.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések