A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Fel se fogta, hogy ránk gyújtotta a tetőt" - Megszólalt az édesanya, aki négy gyermekét menekítette ki a lángba borult házukból Szilágyon


Amikor az alig hatéves Kevinke kiszaladt az udvarra a konyhából elcsent öngyújtóval és egy darab papírossal, az édesanyja még nem sejtette a közelgő tragédiát. A gyerek bebújt a szobája melletti pajtába, majd meggyújtotta a papírt. Egy pillanat alatt lángra lobbant az egész tető, úgy égett, mint a zsír. A fiúcska rémülten szaladt vissza a konyhába, de egy mukkot se szólt az édesanyjának a történtekről.


– Tíz perc múlva kimentem az udvarra, döbbenten láttam, hogy lángokban áll az otthonunk. Kevinke fel se fogta, hogy ránk gyújtotta a tetőt – emlékezett a történtekre a helyi kultúrházban Réti Nikolett, a gyerekek édesanyja.


– Előbb felkaptam a két hónapos Lorettát és a nővérét, Csengét, de útközben elestem velük. Felugrottam és átadtam őket a szomszédnak, majd kihoztam Kirát és Kevint is az égő házból.


A 260 lelket számláló, Baranya megyei falucska életében eddig csak az jelentett eseményt, ha megjött a nyugdíjjal a pénzes postás. Most pedig? Négy szirénázó tűzoltóautó is lefékezett a kis utcában, a jajveszékelő Réti Nikiék portája előtt. Összeszaladt a falu, s mint valami akciófilmet, tátott szájjal úgy nézték, amint a tűzoltók erőfeszítése ellenére leégett a ház. A nagy riadalomban a lángok között rekedt a gyerekek kedvence, Pocak kutya. Aki házőrzésből elégtelen, játékból viszont tízből tíz pontot tud. Őt a tűzoltók mentették ki.


Két nap múlva már csak a romos ház udvarán halomban fekvő üszkös gerendák látványa emlékeztetett a tragédiára. No, meg a mindent belengő, szúrós füstszag. Az életveszélyessé vált épületben néhány plüssmaci árulkodik arról, hogy a romok helyén egykor kisgyerekek otthona volt.


– Akkora tűz volt itt, amilyet sose láttam. Kidőlt a szobám ajtaja, leestek a cserepek is – sorolta a Blikknek Kevinke, aki elárulta, az anyukája nagyon megszidta, és többet nem nyúlhat az öngyújtóhoz.


A Réti család most a kultúrházban húzta meg magát. A gyerekek gondtalanul szaladgálnak az udvaron, csak az édesanyjuk aggódik a jövő miatt.


– Biztosításunk nem volt, az élettársam segédmunkásként dolgozik, eddig is minden fillért félreraktunk, hogy megéljünk – mondta elcsukló hangon az anya. – Szeretnénk karácsonyra visszaköltözni az otthonunkba, de pénz nélkül csak a jóérzésű emberek segítségében bízhatunk.


Lakhatással segítik őket

Szilágy polgármestere, Romoda Sándor szerint az önkormányzat egyelőre csak lakhatással tud segíteni a bajba jutott Réti családon. Mint mondta, hétköznap a berkesdi iskola konyhájáról meleg ételt hozat a gyerekeknek, de a ház felújításához pénzre és építőanyagra van szükség, az pedig nekik sincs.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések