A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biztosítottak a védekezéshez szükséges feltételek

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: mind a kórházi ágykapacitás, mind a szükséges számú lélegeztetőgépek, mind a maszk, a kesztyű és egyéb eszközök utánpótlása rendelkezésre áll. Közölte azt is: a kormány az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak, és nem a megbetegedések száma a legfontosabb mutató, de európai összehasonlításban ebben is jól állunk. 

A kormány a szerdai ülésen leghosszabban a járványhelyzettel foglalkozott. Értékeltük a nemzeti konzultáció eredményeit is – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járvány második hulláma Magyarországot is elérte. Az első hullám elleni védekezés sikeres volt. Jobb eredményeket tudunk felmutatni, mint Európa legtöbb országa.

Az egészségügyet sikerült felkészíteni. Rendelkezésre állnak ma a védekezéshez szükséges feltételek. 

A kormány álláspontja, hogy Magyarországnak működnie kell, de úgy, hogy az emberi élet védelme biztosított legyen. A miniszter hozzáfűzte: a második hullám alatt nemcsak az a cél, hogy az emberek egészsége és élete védve legyen, hanem hogy az ország működését biztosítsuk. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy

A NYÁRI HÓNAPOKBAN A KÜLFÖLDRŐL BEHURCOLT VÍRUS VOLT A LEGNAGYOBB VESZÉLY. 

Ez most is érvényes, ezért kellett bevezetni a szigorú határellenőrzéseket, a határok lezárását.

Mindenki tartsa be a szabályokat

Fontosak az egyénre vonatkozó szabályok is, a kormány arra kéri az embereket, tartsák be ezeket a szabályokat. Bár a fertőzések száma nő, a halálozások száma érdemben nem lett több, a második hullámban a fiatalok fertőződnek meg többen. Gulyás Gergely szerint a legfontosabb az emberi élet védelme, e tekintetben Magyarország jól áll.

A rekordnagyságú fertőzési számok kérdésében is jók a magyarországi adatok, mindenhol magasabbak ezek az adatok, mint nálunk. 

A kormány célja, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket, de a szabályok betartása minden polgár feladata, csak ezzel együtt lehet hatásos a védekezés. Az intézkedések azt szolgálják, hogy a normális élet mellett a gazdaság is működhessen.

6,1 százalékos a csökkenés, de ez így is Európa egyik legjobb adata. A kormány célja a munkahelyek megtartása, munkahelyek teremtése. 


Nemzetbiztonsági kockázat

A miniszter elmondta, a kormány álláspontja az, hogy az illegális migrációt propagáló szervezetek és személyek tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Magyarország maga dönt a határainak védelméről, állami eszközeiről. A migráció önmagában is nemzetbiztonsági kockázat, aki ezt támogatja, az is ebbe a kategóriába tartozik.

Gulyás Gergely elmondta:

AZ ŐSZI ÉRETTSÉGIT NEM HALASZTJÁK 

el. Az óvintézkedéseket az adott helyzethez igazítják majd. Aki úgy érzi, veszélyeztetve van, az természetesen kérhet egyéni halasztást, ezt a tanintézmények kötelesek elfogadni.

Ezt teheti a kormány a kamaraerdei idősotthon esetében

A miniszter azt is elmondta, hogy az idősotthonok védelmére most is rendelkezésre állnak a járvány első hullámában beszerzett technikai eszközök. 

Ugyanazok az eszközök (tömeges fertőtlenítés, betegek elszállítása) ott is rendelkezésre állnak, mint korábban a Pesti úti idősotthon esetében 

- mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy milyen lépéseket tud tenni a kabinet, ha mégis gócpont lesz a kamaraerdei idősotthon, ahol egy idős ember meghalt, többen pedig megfertőződtek a koronavírussal.


Egy ilyen helyzetben segíthetne a főváros a vállalkozásokon

Egy ilyen helyzetben, amikor a főváros 100 milliárdon ül, akkor hozzájárulhatna a gazdaság élénkítéséhez.  

Helyes a Fidesz fővárosi frakciójának a javaslata, mivel a kormány eddig több ezer milliárdot költött a gazdaság ösztönzésére, addig Budapest, az ország leggazdagabb városa semmit - mondta szintén az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Jó lenne, ha a Fővárosi Közgyűlés meg tudná vitatni a Fidesz által javasolt 50 milliárd forintos gazdasági segélycsomagot, és sikerülne valamilyen megállapodásra jutni 

- mondta Gulyás Gergely. A Fidesz ugyanis azt javasolta, hogy a főváros támogassa a vírus hatására távolmaradó turisták miatt rossz helyzetbe került idegenforgalmi dolgozókat.

Hatósági áras lesz a koronavírusteszt

Gulyás Gergely szerint a kormány nagyobb gazdasági ösztönző csomagjának részleteit most dolgozzák ki a miniszterelnök vezetésével, ennek részleteiről később számolnak majd be. A koronavírus hatósági áráról szóló kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a pontos árat később fogják meghatározni. Nem az üzleti, hanem az ország lakosságának az egészsége a szempont, most nem a piacgazdaság szabályai, hanem az egészségügyi védekezések a döntőek.

EZÉRT LÉPETT KÖZBE A KORMÁNY ÉS KEZDEMÉNYEZTE A HATÓSÁGI ÁR MEGKÖTÉSÉT, AMI JÓVAL ALACSONYABB LESZ A MAI NAPI 30 000 FORINT KÖRÜLI ÁRNÁL. 


Változhat a karantén ideje 

A WHO szabályai szerint zajlik a tesztelés, már több mint 520 ezer tesztet végeztek el. Ha hat-hét nap alatt nincsenek tünetek, akkor minden bizonnyal nem is történt fertőzés - mondta kérdésre a miniszter.


Nem javasolná a kormányzat, hogy eltérjenek a tesztelési szabályoktól. 

A kabinet mérlegeli, hogy 14 nap helyett 10 nap legyen a kötelező hatósági házi karantén - mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány gyerekvédelmi csomagot tervez, és az még az idén elkészülhet. A mostaninál szigorúbb intézkedések jöhetnek - tette hozzá.

Folyamatos a tárgyalás a bankszövetséggel a hitelmoratórium ügyében 

- mondta kérdésre Gulyás. A nyugdíjasok esetében novemberben lehet kompenzáció.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések