A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Soros-hálózat a baloldali sajtó felhasználásával harcol Európa nemzeti kormányai ellen


Az amerikai milliárdos, Soros György által szponzorált Európai Alapítványok Hálózata pályázatot hirdetett: a Civitates program keretében több mint 700 millió forinttal kívánja támogatni a „független újságírást". Tekintettel arra, hogy a szóban forgó összeget a nyertes szervezetek akár az elkövetkezendő 5 évben is felhasználhatják – amely időtartamba Magyarország vonatkozásában a 2022-es országgyűlési, valamint a 2024-ben tartandó önkormányzati választások is beletartoznak –, célszerű mélyebben megvizsgálni e projekt mögött húzódó motivációkat, különösen hazánk szempontjából - hívja rá fel a figyelmet a Századvég Alapítvány NGO-radar nevű elemzéssorozata legújabb részében.


Kiindulópontként fontos megjegyezni, hogy az Open Society Foundations, valamint a hozzá köthető NGO-k részéről általánosnak tekinthető jelenség, hogy különböző nehezen megfogható, homályos – ám egyértelműen politikai töltetű – célkitűzéseket kívánnak megvalósítani (vagy az elérésükhöz szükséges pénzügyi fedezetet biztosítani), így nem meglepő, hogy az említett pályázati források többek között az „európai demokrácia védelmére", illetve a „hatalommal való visszaélés leleplezésére" fordíthatók. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Civitates egy korábbi projektje részeként 

AZ OLASZ TÁRSADALOM MIGRÁCIÓVAL KAPCSOLATOS ÁLLÁSPONTJÁT IS ALAKÍTANI KÍVÁNTA, 

melynek keretében sportolókat és üzletembereket használtak fel bevándorláspárti koncepciójuk népszerűsítése érdekében.


Mindezek fényében megállapítható, hogy a Soros-szervezetek politikai expanziójának egy sajátos stratégiája látszik kirajzolódni: 

A SZÓBAN FORGÓ NGO-K PARTNEREKET KERESNEK A SAJTÓ, AZ ÜZLETI SZFÉRA, ESETLEG A SPORT VILÁGÁBÓL, MAJD E BEFOLYÁSOS VÉLEMÉNYFORMÁLÓK SEGÍTSÉGÉVEL – A NYÍLT TÁRSADALOM ESZMÉJÉT SZEM ELŐTT TARTVA – IGYEKEZNEK ÁTFORMÁLNI A VÁLASZTÓK GONDOLKODÁSÁT, VALAMINT NYOMÁST GYAKOROLNI AZ EGYES EURÓPAI ORSZÁGOK MEGVÁLASZTOTT VEZETŐIRE.

Fontos kiemelni, hogy a független sajtó értelmezése a Soros-kontextusban sajátos színezetet kap, mivel 

A BALOLDALI ÚJSÁGÍRÁS KIEMELT TÁMOGATÓI MAGUK DÖNTIK EL, HOGY MELY ORGÁNUMOK TEKINTHETŐK „FÜGGETLENNEK", MINTEGY DETERMINÁLVA EZZEL A POLITIKAI ELFOGULTSÁGOT. 

Ezen felül – figyelembe véve a milliárdos országokon átívelő befolyásszerzési machinációit – egyfajta paradoxonként értelmezhető a hatalommal való visszaélés leleplezését célzó Soros-dollárok juttatása a független újságírás megsegítésére. 

E MEGÁLLAPÍTÁSOKBA ILLESZKEDIK LENGYELORSZÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB RÁDIÓJÁNAK FELVÁSÁRLÁSA AZ AMERIKAI ÜZLETEMBERHEZ KÖTHETŐ VÁLLALAT RÉSZÉRŐL: 

a Soros György kötelékébe tartozó cseh SFS Ventures 2019-ben 60 százalékos tulajdoni részesedést szerzett a lengyel Eurozet cégcsoportban, amely az említett rádiónak is tulajdonosa. Valószínűsíthető, hogy a tranzakció hátterében az a motiváció állt, hogy – a médiaviszonyok manipulációja útján – a lengyel választókat fogékonyabbá tegyék a baloldali és liberális eszmékre az európai parlamenti voksolást megelőzően, ezzel hátráltatva a regnáló konzervatív Jog és Igazságosság eredményes választási szereplését.


A sajtóviszonyok alakítására irányuló törekvések a Soros-hálózat részéről Magyarországon sem tekinthetők példa nélkülinek. 

A MILLIÁRDOS EGYIK LEGFŐBB HAZAI ZÁSZLÓSHAJÓJA, A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT (TASZ) JELENTŐS, ÉVENTE EGYÜTTESEN TÖBB TÍZMILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜL 

  • az Open Society Foundationstől,
  • a Sigrid Rausing Trusttól (amelynek igazgatósági tagja, Chris Stone 2012 és 2017 között az Open Society Foundations elnöki tisztségét töltötte be),
  • továbbá az MLDI-től (melynek vezérigazgatója, Peter Noorlander korábban az Open Society Media Program vezető jogtanácsosa volt),

egyebek mellett újságírók peres képviseletének ellátására, a „jogtudatosításukra", valamint további, a sajtómegjelenéssel kapcsolatos kiadások finanszírozására.


A Soros-NGO-k ez irányú tevékenysége fokozott súllyal esik latba Magyarországon, ahol 

KARAKTERES ELLENZÉKI POLITIKUSOK HIÁNYÁBAN A BALOLDALI ÚJSÁGÍRÓKRA HÁRUL A FELADAT, HOGY MEGHATÁROZÓ KÖZÉLETI KÉRDÉSEKBEN A NEMZETKÖZI BALOLDAL VÍZIÓIT ARTIKULÁLJÁK. 

Kérdéses továbbá, hogy – a TASZ politikai elfogultságának ismeretében – az Index rendszeresen hangoztatott függetlenségével vajon hogyan egyeztethető össze, hogy a portált később elhagyó munkatársaknak éppen ezen NGO tartott jogi kurzusokat? 

EZEN TÚLMENŐEN AZ EURÓPÁRA NEHEZEDŐ MIGRÁCIÓS NYOMÁS LÁTHATÓAN NEM FOG ALÁBBHAGYNI: 

a magyar rendőrség adatai szerint míg a koronavírus-járvány következtében a hazánkba bejutni kívánó illegális migránsok száma április első hetében 31 fő volt, addig június második felére – a járvány első hullámának visszaszorulásával – ez a szám 908 főre ugrott. Úgy tűnik, a nyílt társadalom ideológiáját és a nyitott határokat képviselő alapítványok folytatni kívánják sajátos narratívaépítésüket, és mindent megtesznek azért, hogy a társadalom szélesebb spektrumát maguk mellé állítsák víziójuk, többek között az illegális bevándorlás elfogadtatása érdekében. 

E CÉL REALIZÁLÁSÁHOZ NEM ÁTALLJÁK MEGFINANSZÍROZNI A SZÁMUKRA KEDVES EURÓPAI (ADOTT ESETBEN MAGYARORSZÁGI) SAJTÓORGÁNUMOKAT SEM. 

Nem ez azonban az egyetlen jele a Soros-hálózat és a hazai baloldali médiumok, illetve újságírók együttműködésének.

 

Az Index egykori főszerkesztője, Dull Szabolcs 

NÉMET SAJTÓDÍJAT KAPOTT, 

melyet szeptember 17-én az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic fog átadni. Mijatovic a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott openDemocracy platform tagja, 2018-ban pedig a 

MAGYAR STOP SOROS TÖRVÉNYCSOMAGOT KIFOGÁSOLTA ARRA HIVATKOZVA, HOGY A JOGSZABÁLY KORLÁTOZZA AZ NGO-K BEVÁNDORLÓKAT TÁMOGATÓ MUNKÁJÁT. 

Könnyen belátható, hogy Soros György szövetségesei nem kooperálnának olyan újságírókkal, akik a nyílt társadalom víziójával nem összeegyeztethető nézeteket képviselnek. Ennek fényében értelmezendő az a lépés is, hogy az Index munkatársainak távozása után a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság a blogjait az Index-csoporthoz tartozó blog.hu-ról a Soros-pénzekkel támogatott 444-re költöztette.


Szintén elgondolkodtató, és a hálózati jelleg bizonyítékaként értékelhető, hogy az amerikai milliárdoshoz közel álló külföldi sajtóorgánumok 

A POLITIKAI RELEVANCIÁVAL BÍRÓ MAGYARORSZÁGI TÖRTÉNÉSEKRŐL RENDSZERESEN A HAZAI BALOLDALI MÉDIUMOK NÉZŐPONTJÁBÓL SZÁMOLNAK BE, AZOK ÁLLÁSPONTJÁT LÉNYEGÉBEN KRITIKA NÉLKÜL ÁTVÉVE. 

Egyebek mellett a Soros Györgyhöz kötődő ABC News, illetve a New York Times a magyar baloldali sajtó szellemiségében tudósított az Index körül zajló változások, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem strukturális átalakításával kapcsolatos fejlemények tekintetében. Az előbbi írás szerint az Index már régóta Orbán Viktor „célpontja" volt, míg az utóbbi cikk a magyar kormányt autokratikusnak és nacionalistának nevezi.


Figyelemre méltó a Civitates pályázati kiírásának az időzítése is. Köztudott, hogy Magyarország nemzeti kormánya évek óta küzdelmet folytat a külföldről finanszírozott, illetve bizonyos értelemben politikai lobbiszervezetnek tekinthető NGO-k hatalmi törekvései, valamint az általuk képviselt – és a magyar társadalom értékrendszerétől távol álló – koncepciók ellen.


Ugyancsak nem újdonság, hogy 

A SOROS-HÁLÓZAT SZÁMOS ESZKÖZZEL TÖREKSZIK MAGYARORSZÁG, ILLETVE A JOBBOLDALI MAGYAR KORMÁNY DISZKREDITÁLÁSÁRA MIND A NEMZETKÖZI, MIND A HAZAI POLITIKAI TÉRBEN 

(börtönbiznisz, gyöngyöspatai kártérítési ügy, illegális migráció ösztönzése, a határvédelem gyengítése, stb.).


Ebből fakadóan feltételezhető, hogy 

A HAZAI BALOLDALI SZERKESZTŐSÉGEK FELTŐKÉSÍTÉSE IS ELEMÉT KÉPEZI ANNAK A NAGYOBB SZABÁSÚ TERVNEK, AMELY A JOBBOLDAL KORMÁNYZATI POZÍCIÓBÓL VALÓ ELTÁVOLÍTÁSÁRA, ÉS ARRA IRÁNYUL, HOGY A NYÍLT TÁRSADALOM KONCEPCIÓJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA NAGYOBB HAJLANDÓSÁGOT MUTATÓ POLITIKAI PÁRTOK KERÜLHESSENEK HATALOMRA. 

Ezen állítást alátámasztja, hogy a Sigrid Rausing Trust 2019. október 1-étől kezdődően 80, illetve 40 ezer fonttal (körülbelül 30 és 15 millió forinttal) támogatta a baloldali kötődésű Átlátszó.hu és Direkt36 portálokat, amely nehezen választható el attól a ténytől, hogy Magyarországon a szóban forgó évben önkormányzati választásokat tartottak.

Összegezve kijelenthető, hogy a nemzetközi NGO-k egyre színesebb palettáját alkalmazzák a politikai befolyásszerzésnek, így Európa nemzeti kormányainak (különösképpen a magyar kormányzatnak) a jövőben is számítaniuk kell a választói felhatalmazással nem rendelkező, külföldi érdekeket képviselő lobbiformációk intenzív támadásaira - olvasható a Századvég Alapítvány NGO-radar elemzéssorozatában. 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések