A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Facebook megzsarolta Ausztráliát: ha jön az új médiatörvény, nem oszthatnak meg híreket az oldalon

Új médiatörvényt terveznek életbe léptetni Ausztráliában, ezt azonban nagyon nem támogatja a Facebook.

A The Guardian információi szerint a Facebook értesítette Ausztrália internetezőit, hogy ha életbe lép az ország új médiatörvénye, akkor a helyi facebookozók onnantól semmilyen hírt, illetve újságcikket nem tudnak majd megosztani a platformon.

A szabályozás azt célozza, hogy a helyi sajtótermékek több hirdetési bevételhez jussanak, s a reklámpiacot most uraló Facebookot és a Google-t is fizetésre kötelezze. A szabályozásban ugyanis van egy pont, amely szerint a digitális platformok működtetőinek is vissza kell adniuk valamit a híroldalaknak, amelyek a hirdetési piac átalakulása miatt egyre kevesebb bevételhez jutnak.

A Facebooknak azonban a kezdetektől fogva nem tetszik a terv, az ausztrál piacért felelős igazgató, Will Easton pedig kijelentette: ha a javaslat törvényi erőre emelkedik,

Ausztrália egyetlen internetezője sem oszthat meg híreket a Facebookon és az Instagramon.

Az ország fogyasztóvédelmi bizottsága szerint a Facebook félreérti a helyzetet, a törvénynek ugyanis nem az a célja, hogy pénzt vegyen ki a zsebéből. A tervezet az ausztrál sajtótermékeket védi, és a tisztességes ügymenetet szolgálja.

A Facebook vezetése állítólag azért tiltakozik ennyire hevesen a szabályozás ellen, mert attól tartanak, hogy más országok is hasonló jogszabályokat léptetnek életbe.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések