Hirdessen itt

A demográfiai fordulathoz javasol intézkedéseket a kormánynak a jegybankelnök


A szükséges demográfiai fordulathoz ismertet követendő nemzetközi példákat és sorol fel javaslatokat a kormánynak a jegybankelnök legújabb írásában.

Matolcsy György egyebek mellett kormányzati döntést sürget annak kimondására, hogy a munka és tanulás mellett a gyermekvállalás is többletet jelentsen a megfelelő jövedelem, vagyon, otthon, középosztályi életmód és biztonságos nyugdíj felé vezető úton.

A Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában a jegybankelnök úgy véli, kormányzati döntés kell a demográfiai program összekapcsolására az otthonteremtéssel, a közlekedési infrastruktúrafejlesztésekkel, a munkaerőpiaci szabályozással, az adórendszerrel, valamint a nyugdíjrendszerrel. "Ezek ma vagy egyáltalában nem kapcsolódnak egymáshoz, vagy van kötés, amit erősíteni lehet" - jegyezte meg.

Megemlíti a három és több gyermeket vállaló nők kiemelt támogatását, a gyermekvállaláshoz kötött otthonteremtés erősítését, és ehhez kapcsolódva a lakáskínálat szükséges módosítására is felhívja a figyelmet. "A nagycsaládosoknak és nagy, együtt élő családoknak komolyabb méretű otthonokra van szüksége a mai 60-70 négyzetméter helyett" - írta.

Mindehhez Matolcsy György szerint otthonteremtéshez kell kötni a használaton kívüli állami és önkormányzati földek parcellázását, az új közművek építését és a közlekedési fejlesztések egy részét. A családoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy elfoglalják és "belakják" az országot. Egy ilyen otthonteremtési programot jegybanki hitelkeret is támogathat - erősítette meg.

Kezdeményezi az egészségügyi rendszer olyan átalakítását, hogy célkeresztjébe a gyermekvállalás segítése kerüljön, a nyugdíjrendszerben pedig a gyermekvállalás, sőt társadalmi tőke termelésének elismerésére tesz javaslatot.

"Széchenyinek újból igaza van: +Egy ország gazdagsága a kiművelt emberfők sokaságától függ+. De mindkettő kell: sok kicsi emberfő és erős kiművelés" - zárta írását a jegybankelnök.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések