A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 pozitív hatás, amit a capoeira nyújt neked! Próbáld ki Debrecenben is!

A capoeira talán az egyetlen olyan sport a világon, ahol nincs igazi nyertese egy mérkőzésnek, a lényeg az önismereten, a csoporton, a filozófián van. Ezt a harcművészeti játékot brazil rabszolgák alakítottak ki, még a 16. században. A Capoeira edzésről Nagy Attila debreceni oktató mesélt a Napi Újságnak.

A capoeira jót tesz neked. Ezt biztosan sokszor hallottad már, de most 10 pontba szedve összeszedtük neked azokat a hatásokat, amik ezt alátámasztják.

• Stressz-csökkentő hatás: egy hagyományos capoeira edzés csodákat művel, ha a test és az elme feltöltéséről van szó. A gyakorlatok endorfint szabadítanak fel, ami pillanatok alatt jó kedvre derít.

• Erő: a capoeiristák mozgás közben gyakran használják a kezüket kézenállás, kézen átfordulás és különböző kitartott mozdulatok közben. Ennek köszönhetik kitűnő felsőtesti izomzatukat. Mindazonáltal számos gyakorlat igénybe veszi a törzs és hasizmokat is. A capoeira edzés megtanít megbirkózni a szokatlan mozdulatok keménységével. A gyakorlatok fejlesztik a lassan és a gyorsan összehúzódó izomrostokat, fokozzák a légzést és a véráramot, hajlékonyabbá tesznek, fejlesztik a szem-kéz koordinációt, az egyensúlyt és még sok minden mást.

• Hajlékonyság: Néhány capoeirista hajlékonyság terén felveszi a versenyt a komoly jóga gyakorlókkal. De még azoknál is, akik csak kevésbé fejlett hajlékonysággal rendelkeznek, csökken a húzódások és sérülések kockázata, és nő az átlagos mozgékonyság.

• Állóképesség: gyakran megesik, hogy különböző sportágak művelői meglepve tapasztalják, hogy alig bírják szusszal a capoeira edzéseket. Ez azért van, mert a capoeira különleges módon vegyíti az erőnléti edzést a cardioval. Egy intenzív capoeira gyakorlat rengeteg energiát igényelhet. Ez – együttesen a mozdulatok és technikák folyamatos ismétlésével – teszi a capoeirát hatékony cardio edzéssé, ami növeli a kitartást.

• Általános fittségi állapot: a capoeira fejleszti az erőt, hajlékonyságot és a kitartást, ezáltal az általános állóképességedet. Beletelhet egy kis időbe, de ha komolyan veszed a capoeira edzéseket, akkor a fittség jelképévé válhatsz.

• Önbizalom fejlődése: A capoeira biztosan büszkeséget és magabiztosságot csepegtet beléd. Nem csak erősebbnek és bátrabbnak fogod érezni magad, mikor már határozottá válsz a jogoban (a játékban), de önbizalommal tölt majd el, hogy különleges vagy a kortársaid között, mert olyanokra is képes vagy, amiket ők még csak elképzelni sem tudnak.

• Teljesebb élet: A capoeira egyszerre testi, szellemi és érzelmi kifejezésmód. A teljes embert igénybe veszi. Ahogy a gyakorló egyre biztosabban műveli a harcművészetet, úgy nő benne a képesség saját maga kifejezésére is.

• Új társaság: Mikor egy capoeira csoporthoz csatlakozol, egy család részévé válsz. A capoeira edzéseken és eseményeken új embereket fogsz megismerni a saját városodból és az egész világból. A capoeira egyszerre szolgál nagy társasági és egészen mély személyes tapasztalatokkal. Kifejleszted a képességet, hogy olyan dolgokat vigyél véghez amikről az átlagember nem is álmodhat.

• Új nyelvet tanulhatsz: Lehet, hogy nem fogsz folyékonyan beszélni (bár ez sem kizárt), de semmi kétség, hogy egy kicsit érteni és talán beszélni is fogsz brazil portugál nyelven.

• Ismerkedés egy egzotikus kultúrával: a capoeira mélyen kapcsolódik Afrikához és Brazíliához, és kitart a gyökerei és a tradíciói mellett.


A Capoeira Hungria Csoportról

Edzéseinken szeretettel látunk gyerekeket, felnőtteket, fiúkat, lányokat egyaránt. Ugyanúgy fontosnak találjuk az elméleti oktatást, mint a fizikai képességek és készségek fejlesztését.

A capoeira hagyományos és új irányzatai mellett az érdeklődők tanulhatnak nálunk a brazil történelemről, folklórról, és az afro-brazil népi hangszerek használatát is elsajátíthatják, sokféle tánc mellett népdalokat is tanulhatnak. Fontosnak találjuk a capoeira közösségépítő szerepét is, mely világszerte tapasztalható és a pozitív társadalmi hatásai tudományosan is bizonyítottak.


Capoeira Edzés Debrecenben

Capoeira edzés az Alizetics Fitness Kapuban. Debrecen, Domb utca 1. B épület, 1. emelet.
Időpont: szeptember 15., k, 20:00 – 21:30
Helyszín: Domb u. 1, Debrecen, 4029 Magyarország (térkép)

További info: +36 70 6741511
capoeirahungria.info@gmail.com

(x)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések