Tiltakozott egy német férfi a hangosbemondós muszlim ima miatt – bebörtönözték

Svédországban péntekenként egy parkban fogják hangosan közvetíteni a muszlim imát, Németországban pedig naponta ötször hangzik fel az imára hívás. Közben rombolják a keresztény templomokat, melyek építészeti kincsek is.

Mivel a koronavírus alatt zajlott a ramadán, sok muszlim közösség kapott engedélyt arra Európában, hogy hangosbemondókon közvetítsék a hívők felé az imára hívást és az imát is. Bár a ramadán már elmúlt, a jelenség megmaradt: Svédországban péntekenként egy parkban fogják hangosan közvetíteni a muszlim imát, Németországban pedig naponta ötször hangzik fel az imára hívás egy városban – egy férfit, aki tiltakozott ez ellen, végül őrizetbe vett a rendőrség.

A svédországi Ronneby-ben a helyi iszlám kulturális egyesület azt kérte a várostól, hogy engedjék meg nekik az egyik parkban a vallási gyülekezést, a közös imádkozást. A Brunnspark egyébként nagyon népszerű, korábban Svédország legszebb parkjának nyilvánították, és Ronneby büszkeségének számít.

A jövőben péntekenként a parkot a muszlimok használhatják, egészen szeptember végéig, hogy ott közös imádkozást tartsanak. Az egyesület azt is kérte, hogy hangosbemondón is lehessen közvetíteni az imát a parkban – szerintük ez nem zavarná a többi embert.

Ronneby kultúráért és szabadidős programokért felelős vezetője, Anders Karlsson is hasonló véleményen van, mint a muszlim közösség, a hangos ima szerinte se zavarná a park más, nem muszlim látogatóit. Ugyanakkor felmerül annak a veszélye, hogy a közös imádkozásra sokan látogatnak ki, ez pedig nem szerencsés a koronavírus szempontjából.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések