Hirdessen itt

Soha nem látott fejlesztés valósulhat meg Békés megyében

Sikeresen és hatékonyan lépett fel a „láthatatlan ellenséggel”, a koronavírussal szemben a Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS). A szervezet munkája még az országhatáron is átnyúlt, önkénteseivel hozzájárult ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt Békés megye vált a vírus által legkevésbé érintett területéve.

Békés megye és az egész ország jól teljesített eddig a koronavírus-járvány ellen, de ez elképzelhetetlen lett volna az egészségügyi rendszer kiváló teljesítménye nélkül. Számtalan kezdeményezés indult útjára, szervezetek fogtak össze és mutatták meg szerte Magyarországon, hogy milyen sokan vannak, akik önzetlenül a kötelezőn túl is teljesítenek. A Dél-Békés Mentőcsoport az elsők között és hatékonyan lépett fel a világjárvány okozta hatásokkal szemben.

– Bátran kimondhatjuk, hogy az első hullám elleni védekezés bevált, megyénkben a legkevesebb a megbetegedések száma, és senki életét nem követelte a koronavírus. A sikeres védekezés egyértelműen azt jelenti, hogy sok száz ember életének megmentéséhez járultunk hozzá és még több ember súlyos megbetegedését tudtuk megakadályozni. Továbbra is a cselekvésben hiszünk és mottónk változatlan megalakulásunk óta. Megmenteni minden megmenthető életet. – fogalmazott Oravecz Nóra a mentőcsoport alapítványának elnöke, rámutatva arra, hogy a vírus még mindig itt van, vakcina pedig továbbra sincs, ezért nagyon fontos az érvényben lévő szabályok betartása.

A DBMCS járvány elleni védekezése számokban

– A lakosság és az intézmények, egyházak számára ingyenesen juttattunk el 145 ezer liter felületfertőtlenítő szert, továbbá közel 20 ezer magánszemélyhez és négyszáznál több vállalkozáshoz. Békés megyében több mint háromszáz alkalommal végeztük intézmények és közterületek fertőtlenítését. Továbbá nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy a szomszédos Arad, Temes és Bihar megyék számára is szintén térítésmentesen nyújthattunk segítséget. Több mint 40 ezer liter fertőtlenítőszert és több ezer maszkot eljuttatva a világ egyik legfertőzöttebb térségébe, amelytől csak egy országhatár és pár kilométer választ el minket. Mentőcsoportunk 81 tagja vett részt a védekezésben, akiket több mint 300 helyi önkéntes segített. Volt aki önkéntesen varrta a maszkokat, amiből több mint 100 ezret osztottunk ki. Voltak akik a fertőtlenítő oldat biztonságos előállításában, kiosztásában és kipermetezésében segítettek.

Közülük is a legtöbb esetben a helyi önkormányzatokkal és polgárőr egyesületekkel tudtunk együttműködni, de sok helyről kaptunk segítséget, például a megyei védelmi bizottság vagy éppen a Békés Megyei Önkormányzat, aki élére állva a megyei védekezésnek a világjárvány miatt bevezetett hazai intézkedésekkel párhuzamosan önálló járványügyi védekezési alapot, valamint felajánlásokat és önkéntes munkákat közvetítő weboldalt hoztak létre a „Békés megye összefog” akció keretében – sorolta Oravecz Nóra, hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány idején egész Magyarország, ezen belül a Békés megyében élők kiemelten bizonyították, hogy bármikor képesek összefogni.

Az elnök kiemelte, hogy soha nem látott, országosan is egyedülálló fejlesztés fog megvalósulni, amely Békés megye valamennyi orvosi ügyeleti rendszerét érinti. A fenntartó önkormányzatok igényeire alapozottan, kéréseiket figyelembe véve, teljes egészében megújulhat munkakörnyezetük, orvosi eszközeik állománya a legmodernebb EKG-berendezésektől kezdve, lélegeztető gépeken, ultrahang készülékeken, informatikai berendezéseken keresztül egészen a megfelelő terepjáró képességű gépjármű állományuk megújításáig. Ezen kívül világszerte általánossá vált és most Békés megyében is meg fog valósulni olyan elsősegélynyújtó életmentő központok kialakítása, ahol komoly hangsúlyt fektetnek a rehabilitáció és a rekreáció területeire is.

– A világjárvány bebizonyította, hogy az egészségügyi alapellátás, különösen annak sürgősségi ága, valamint a betegségek megelőzése, a már bekövetkezett egészségkárosító állapotok rehabilitációja egyre nagyobb jelentőséget kap a társadalom egészségének szempontjából. Ezért is van kiemelt szerepe a megyei szervezetek összefogásának és közös projektjének, amely már pozitív elbírálásban részesült a határon átnyúló, ún. INTERREG V-A Románia-Magyarország Program keretében.

A támogató döntés mellett, a szervezetek többsége már alá is írta a szerződést és megkezdte a program megvalósítását. Várhatóan a hamarosan az utolsó aláírás is a helyére kerül és minden szempontból ideális helyzet áll elő a nagyszabású és egyben életek sokaságát megmentő program megvalósításához. – mondta Oravecz, majd hozzátette: A megye településeinek és területének széttagoltsága miatt különösen jelentős, hogy az orvosi ügyeletek, akik a nagy városoktól a kis falvakig mindenhol biztosítják az orvosi ellátást, hétvégén és éjszaka is, akár házhoz menve, olyan XXI. századi korszerű eszközállománnyal rendelkezzenek, amely segíti a munkájukat, különösen most, amikor a pandémia okozta bizonytalanság megmutatta, hogy az egészségügyi ellátás, annak minősége és felszereltsége valóban emberéletek megmentését jelentheti.

A mentőcsoport elnöke kifejtette, hogy a járvány az emberek lelki egészségén is maradandó nyomot hagyott. Sokan megijedtek ettől a helyzettől, természetesen joggal. Nem lehetett látni a végét a dolognak, sőt még mindig bizonytalan a helyzet.

– Az emberek tűrőképességük végére jutottak, szerte a világban nagyon megemelkedett a feszültségi szint. A vírus nemcsak a légzőrendszerre jelent veszélyt, hanem másodlagos hatásként megtámadta a lelki egészségünket is, melyből további megbetegedések következhetnek. Az első hullámban a vírus elleni közvetlen védekezés zajlott. Ezt a feladatot a gazdaság folyamatos menedzselése mellett ki kell egészíteni egy nem kevésbé fontos feladattal, a lelki egészség helyreállításával. A társadalom egészét megrázta és teljesítőképességén is nyomot hagyott a bizonytalanság, a bezártság és a korlátozások.

Mindezek önmagukban is, de így együtt különösen negatív hatást váltanak ki az emberekből. Ezért is nagyon fontos, hogy a megye minden orvosi ügyeleti rendszere mellett négy ponton olyan központot alakítunk ki, amely segíti az emberek egészségének a megóvását, ezen kívül olyan diszpécser központokat is létrehozunk, ahol a hagyományos elsősegélynyújtó képzések biztosítása mellett olyan prevenciós programok valósulhatnak meg, melyekkel megelőzhetők a Békés megyében vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri, légzőszervi és daganatos megbetegedések száma. Ezen kívül olyan életmentő eszközök kihelyezése valósul meg, melyek segítségével a megye bármely pontján a hirtelen szívmegállás esetén rendkívül gyors életmentő beavatkozás végezhető. Ezzel nagyon sok élet megmenthető, hiszen ma Magyarországon évente 25000 ember veszíti életét hirtelen szívhalálban. Ez napi 70 olyan élet, mely egy része megmenthető, ha rendelkezésre áll a megfelelő eszköz és az eszközt használni képes segítő személy. – sorolta az elnök.

Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudják közel 500 darab nyilvános hozzáférésű defibrillátort helyeznek ki és több mint 1000 önkéntest képeznek ki azok használatára. A mentőcsoport mindenkinek ugyanazt a biztonságot biztosítaná a nagyvárosoktól a kis falvakban élőkig.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések