A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orkán erejű szelek tépázták meg az országot kedden: Debrecenben száz kilométer/órás lökéseket észleltek

Száz kilométer/órásnál erősebb széllökést és több mint 100 milliméternyi csapadékot is regisztráltak a keddi, zivataros időben.

Esemény- és csapadékdús volt a keddi nap: délután Horvátország felől egy kifejlett szupercella érte el Baranya megyét, ami folytatta az útját északkelet felé, maga előtt további heves zivatarokat gerjesztve. Este északkeletre helyeződött át az aktivitás – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

Kiadós csapadékmennyiség gyűlt össze, Balatonakaliból például 118,5 milliméterről érkezett jelentés. A heves zivatarokat néhol viharos széllökések is kísérték, ami inkább este volt jellemző. A debreceni repülőtérnél 103,7 kilométer/órás széllökést is regisztráltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához. Legtovább (akár csütörtök délelőttig) a délnyugati tájakon fordulhat elő villámlás. A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 milliméter közötti, ám délnyugaton akár 40-50 milliméter fölötti mennyiség is eshet), de átmeneti (60-80 kilométer/órás) szélroham és jégeső is előfordulhat.

Szerdára felhőszakadás veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetéseket Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére, elsőfokút pedig Csongrád-Csanád és Zala megyére. Zivatarveszély miatt Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján arra is figyelmeztet, hogy a Balaton nyugati medencéjénél másodfokú, a középső és a keleti medencéjénél, valamint a Fertő-tónál pedig elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések