Nyári, baráti beszélgetések, kerti partik alkalmával gyakran előkerül az egyszerű és izgalmas mojito. A csodás koktél ihlette ezt az omlós tésztájú, selymes, krémes pitét. Az ital fontosabb összetevői, a citrom, a rum, a lime és a menta a sütiben is visszaköszönnek. Lehetőleg kezeletlen héjú citromot és lime-ot használj. Jól behűtve kánikulai napok kedvence lesz.
Hozzávalók:
> 20 dkg liszt> 12 dkg vaj
> 5 dkg cukor
> 5 dkg vaníliás cukor
> 2 evőkanál hideg víz
> 1 csipet só
> 1 teáskanál sütőpor
> 1 db tojássárga
> 1.8 dl tej
> 10 dkg cukor
> 2 db tojássárga
> 1 db citrom
> 1 db lime
> 1 evőkanál vaj
> só
> rum
A tetejére
> 1 db lime
> menta
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, és morzsold össze a hideg, kis darabokra vágott vajjal. Add hozzá a tojássárgát, és annyi hideg vizet, hogy rugalmas tésztát kapj. Gyúrd össze, és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe 30 percre.Pihentetést követően nyújtsd ki a tésztát, egyengesd piteformába, szurkáld meg több helyen villával, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg 25 perc alatt.
A krémhez vegyítsd a cukrot, a keményítőt és a sót. Öntsd hozzá a tejet, és közepes lángon kezdd főzni, közben folyamatosan kevergesd. Amikor a cukor feloldódik, add hozzá a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, a rumot, valamint a citrom és a lime levét. Főzd addig, amíg besűrűsödik, majd a tűzről lehúzva keverd hozzá a vajat.
A krémet simítsd a pitetésztára, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Tálalás előtt díszítsd ízlés szerint lime-karikákkal és mentával.
0 Megjegyzések