A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Omlós, citromkrémes pite, ahogy a franciák készítik: egyszerre édes és savanykás

Kánikulában a savanykás desszerteknek képtelenség ellenállni: a franciák citromkrémes pitéje igazi álomdesszert.

Ez a csodálatos, citromos pite remek lezárása lehet egy családi ebédnek, de ünnepi alkalmakra is elkészítheted. Az édes vajas tészta fantasztikusan omlós, amire tökéletes a kissé fanyar krém. Ne izgulj, ha a citromos massza túl lágy, remegős, amikor kiveszed a sütőből, mert hamar megszilárdul. A maradék tojásfehérjéből a pite tetejére habcsókot is készíthetsz.

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 db tojássárga
1 csipet só
2 evőkanál hideg víz

A KRÉMHEZ
5 db tojás
1 db tojássárga
20 dkg cukor
1.5 dl tejszín
2 db citrom

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot szitáld egy nagyobb tálba, rakd hozzá a sót és a hideg vajat. Morzsold össze, majd amikor már elég morzsalékos, készíts egy mélyedést a lisztes keverék közepébe. Rakd bele a tojássárgát, öntsd hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze gyors mozdulatokkal. Amikor összeáll, fóliázd le, és tedd a hűtőbe fél órára.

Pihentetést követően a tésztát tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd ki három milliméteresre, majd igazgasd bele egy közepes méretű piteformába. Villával szurkáld meg az alját több helyen, majd nehezéknek rakj rá száraz babot, és 180 fokon süsd 10 percig.

A krémhez a tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a tojássárgát, és a cukorral keverd jó habosra. Részletekben dolgozd hozzá a tejszínt, majd a citrom reszelt héját és a kifacsart levét. A sima masszát öntsd az elősütött pitébe, és süsd még 25-35 percig. Tedd a hűtőbe legalább két-három órára. Díszítsd lime- vagy citromkarikákkal és citromfűvel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések