A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ne várjon tovább a tűzifa vásárlással, mert a pénztárcája fogja bánni!

Nem vásárolta még meg az idei tüzelőt? Ez nagyobb anyagi veszteséggel járhat, mint ahogy gondolná! És nem azért, mert a tél beköszönte előtt a nagyobb kereslet miatt felmennek az árak. Cikkünkben elmondjuk miért érdemes minél korábban megrendelni a tüzifát, mire figyeljen a vásárláskor, és mit tehet, ha elkésett!

Tűzifát lehetőleg már nyáron vegyen!

A NÉBIH külön tájékoztató oldalt hozott létre annak érdekében, hogy helyesen vásároljuk meg és használjuk fel ezt az egyébként megújuló energiaforrást. A “Tűzifát csak okosan” oldal 10 pontja azzal kezdődik, hogy lehetőleg már nyár elején vásároljuk meg az idei tűzifát. Sőt, ha van rá mód, lehetőleg a következő évre is tárazzunk be.

A tűzifa esetében ugyanis kritikus fontosságú a nedvességtartalom: a kellően kiszáradt fa ugyanis jóval magasabb fűtőértékkel rendelkezik. A fa száradásához pedig elég sok idő kell, valamint hogy fedett, jól szellőző helyen felaprítva tároljuk. Jó tudni, hogy körülbelül minden 10% többletnedvesség 9%-ot ront a fűtőértéken. Nem beszélve arról, hogy a kicsapódó nedvesség savas kémhatása tönkreteszi a kéményt, és még környezetszennyező is.

Az ideális nedvességtartalom 20% alatt van, összehasonlításképpen a frissen vágott fának kb 40-50% a nedvességtartalma. Ez fűtőértékben körülbelül a következőt jelenti: a frissen vágott fa fűtőértéke 8,28 MJ/kg, míg a 20%-os nedvességtartalmú fáé 14,4 MJ/kg, 15%-nál pedig már 15,48 MJ/kg.

Nagyon nem mindegy, honnan vásárol!

Sajnos még mindig meglehetősen gyakoriak a tűzifa átverések. Sokszor nedves fát kapunk, vagy a fa mennyiségével csalnak. A tűzifa lehet, hogy korhadt, vegyszeres. De mire figyeljünk a tűzifa vásárlásakor?

Tűzifát csak számlára vegyünk, hiszen reklamálni is csak így tudunk. Ellenőrizzük, hogy van-e hozzá szállítólevél, illetve kötelező adni egy tűzifavásárlási tájékoztatót is.
 Kizárólag telephellyel rendelkező vállalkozástól vásároljunk, itt sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy jó minőségű tüzifa eladó. Gondoljunk bele! Ha nincs telephely, akkor hol szárítaná a kereskedő a tűzifát?
 Vásároljunk térfogatra! Míg a fa a száradással veszít a tömegéből, egységnyi térfogatú tűzifában mindig azonos fűtőérték van!

Már nem tud légszáraz tűzifához jutni? Van megoldás!

Nemcsak akkor, ha elkésett a tűzifa vásárlásával, hanem egyébként is megfontolandó opció a keményfa brikett vásárlása. Bár elsőre drágábbnak tűnhet, egy fűtési szezonra vetítve akár spórolhatunk is vele. Ugyanis az extra alacsony 10% alatti nedvességtartalom miatt kiemelkedően magas 16,5-19 MJ fűtőértékkel rendelkezik.

Ráadásul csakúgy, mint a pellet esetében, sokkal kevesebb hamu keletkezik, és jóval alacsonyabb a keletkező károsanyag mennyiség is. A fabrikett további hatalmas előnye, hogy bármikor rendelhető, könnyű tárolni, és mivel nem kell felaprítani, nagyon kényelmes is, úgyhogy mindenképpen jó alternatíva lehet.

Ha felelős erdőgazdálkodásból származó fát szeretne, jó választás a fakupac.hu oldal. Tűzifa, fabrikett és pellet egyaránt rendelhető ellenőrzött mennyiségben és minőségben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések