A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megjöttek a zöldkötvények, az MNB is lépett

Zöldkötvényeket vásárolna az MNB klímavédelmi programjában, az első kibocsátó már jelezte is, 30 milliárd forintnyi forrást vonna be zöld projektek finanszírozására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a környezetvédelem mellett, Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését. Ezért a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosítását. Ennek keretében elemzést tesz közzé a zöldkötvény-kibocsátást ösztönző jegybanki szabályozói lehetőségekről - közölte a jegybank.

Az MNB Zöld Programjában folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek javíthatják a zöldberuházások finanszírozási feltételeit. Ennek érdekében a bankszektorban már megtett és folyamatban lévő, hitelezésre irányuló intézkedések mellett a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel.

Indul a zöldkötvény-piac

E törekvés egyik fő zászlóshajói a zöldkötvények lehetnek, melyek szegmense a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkált. Azonban Közép-Kelet-Európában, így hazánkban is néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár. Ilyen kivétel a magyar zöldállampapír közelmúltbeli kibocsátása. A magyarországi zöldkötvény-kibocsátások beindulása hozzájárulhat hazánk klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot.

A vállalati, banki, esetleg önkormányzati zöldkötvény-kibocsátás azonban a jegybank és más szabályozók ösztönző, támogató lépései nélkül várhatóan nem tudna kellő mértékben elindulni. Az első ilyen kötvénykibocsátás a héten várható, a CPI Property Grouptól, amely 30 milliárd forint értékben vonna be forrásokat beruházásokra, és meglévő zöld projekteket finanszírozó hitelek refinanszírozására.

Az ingatlanfejlesztő csoport az MNB Növekedési Kötvényprogramjában is részt kíván venni. Az elsőbbségi, fedezet nélküli kötvényeket, 10 éves lejáratta, valamint körülbelül 2,25 százalékos hozam mellett tervezik kibocsátani. "A CPIPG büszke sokszínű kötvénybefektetői bázisára és arra, hogy a hosszútávú finanszírozás területén egyedülálló forrásokhoz is képes hozzáférni" - emelte ki David Greenbaum, a CPIPG pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések