A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Maliban kinevezték az ország új vezetőjét

Maliban szerdán megnevezték az előző napi katonai hatalomátvétel nyomán az ország vezetésére kiválasztott megbízottat Assimi Goita ezredes személyében.

Az ezredest a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottsága választotta meg az élére. A puccs után ez a testület vezeti a közép-afrikai országot.

Assimi Goita az ország középső katonai övezetének a különleges erőit vezette eddig. Ez a térség van kitéve leginkább a szélsőséges iszlamista erők támadásainak és a különböző népcsoportok között az utóbbi években elszaporodott erőszakos cselekményeknek.

A bizottság szerdán felszólította a minisztériumok főtitkárait, hogy biztosítsák a kormányzati munka és az állami adminisztráció folyamatosságát, összhangban egy korábbi bejelentéssel, amely szerint a junta védnöksége alá veszi a közszolgáltatásokat. A lakosságot arra kérték, hogy folytassa szokásos tevékenységét, és tartózkodjon a vandalizmustól, a zavargásoktól. Kijárási tilalom elrendeléséről nem érkezett jelentés.

Egyéb intézkedésekről nem közöltek részleteket azon kívül, hogy ésszerű időn belül parlamenti választásokat akarnak szervezni, és hogy tiszteletben tartják a Mali által megkötött nemzetközi szerződéseket.

Helyi jelentések szerint a puccs jelen pillanatban nincs kihatással Maliban az iszlamista szélsőségesek ellen harcoló nemzetközi katonai erők tevékenységére.

A szerződésekhez való ragaszkodás kinyilvánítása ellenére a nemzetközi közösség elítélte a hatalomátvételt, és követelte a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását, és a visszatérést az alkotmányos rendhez.

Ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amelynek tagja Mali is. Az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát, az ECOWAS pedig az ország szavazati jogát. A Malival szomszédos tagországok lezárták vele közös határaikat, és szerdára az államfők tanácskozást hívtak össze. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülést tart az ügyben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések