A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kommunista színházat akart a vádaskodó rendező

A kádári diktatúra idején még világnézetileg elkötelezett színházat akart az a Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki néhány napja nyílt levélben vádolta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett Vidnyánszky Attilát.

Nyílt levelében Székely Gábor azzal támadta Vidnyánszky Attilát, hogy „a Színház és Filmművészeti Egyetem ellen intézett támadásaival az elmúlt ötven év magyar színháztörténetének politikai érdekek szerinti átírásában aktív szerepet vállal”.

A Pesti Srácok cikke szerint Székely, mint a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, kommunista delegáltként vett részt a Magyar Szocialista Munkáspárt 1975-ös kongresszusán. A Népszabadság korabeli beszámolója szerint nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Szolnok megye kommunistái küldöttként érdemesnek tartották őt delegálni „pártunk” legmagasabb fórumára.

Székely Gábor világnézetileg elkötelezett, azaz mostani nyelvre lefordítva kommunista ideológiájú színházat szorgalmazott. „[A Szolnoki Szigligeti Színház] és a legtöbb vidéki színház igyekszik olyan új, a mához szóló, a jelenünket tükröző, a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert” – áll a Népszabadság tudósításában.

A Pesti Srácok anyagából kiderül az is, hogy Székely hátteréről az SZDSZ utolsó elnöke, Retkes Attila tett közzé bejegyzést a Facebookon, de később eltávolította a bejegyzést.

Címlapkép: Székely Gábor, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója felszólal a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) XI. kongresszusán az Építők Rózsa Ferenc Művelődési Házában. A szónok mögött Leonyid Iljics Brezsnyev (k), a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, mellette Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, és Nyers Rezső, az MSZMP KB tagja ülnek. (Fotó: MTI/Vigovszki Ferenc)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések