A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jövőre mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép

A vásárlásokban alapvető fordulatot hozhat 2021. január 1. 

Jövőre ugyanis mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép, vagyis – néhány kivételtől eltekintve – a legtöbb üzletben – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb összefoglalójából, amely a jegybank hivatalos adatainak felhasználásával mutatja be koronavírus-járvány bankkártyás fizetésre gyakorolt hatását.

A kedvező oldal

A bankkártyás forgalom – leegyszerűsítve: a kártyás fizetések összege – 23 százalékkal 1754 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben éves összevetésben. Összesen 228 millió kártyás fizetés történt, ami 13 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedévben naponta 2,5 milliószor fizettek a magyarok bankkártyával.

„A bankkártyás fizetések száma és összege évek óta meredek emelkedőn van. Öt év alatt megtriplázódott az összeg. Tehát egyre népszerűbb a bankkártyás fizetés. A koronavírus-járvány ráadásul további lökést adott a növekedésnek. Sokan ugyanis a bankkártyát választották és választják a pandémiás helyzetben, ráadásul az internetes vásárlások forgalma is felfutott, amelyeknél szintén gyakori a bankkártyás fizetés” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Hozzátette: „A bankkártyás fizetés felfutása kedvező, de ezzel párhuzamosan a készpénznek még mindig nagyon erősek a pozíciói a magyar gazdaságban. Márpedig a készpénzállomány fenntartása költséges dolog. Elég csak arra gondolni, hogy a készpénzszállítás, -kezelés, valamint a korszerű, nehezen hamisítható bankjegyek gyártása és cseréje milyen drága. A kiadásokat pedig tovább növeli, hogy mindezeket extra biztonsági feltételek mellett kell végrehajtani.”

A kedvezőtlenebb oldal

Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány nemzetközi szinten is magasnak mondható, meghaladja a 14 százalékot. A bankkártyás forgalom látványos bővülésével párhuzamosan a készpénzállomány is növekedést mutat. A készpénz népszerűségét jól tükrözi, hogy bár a készpénzfelvételek száma éves szinten csökkent, az MNB adatai szerint az egy tranzakcióra jutó összeg 13 százalékkal, 87 ezer forintra nőtt 2020 első negyedévében, azaz sokan továbbra is ragaszkodnak a készpénzhez.

A bankkártyás vásárlásra való tartós átállást segítheti, hogy januártól sokkal több helyen lesz elérhető a kártyaterminál. A jegybank tavalyi évre vonatkozó adatai szerint az online pénztárgéppel rendelkező elfogadóhelyek – üzletek, kereskedelmi és vendéglátóipari egységek – alig több mint felénél lehetett kártyával fizetni. A bankkártyás fizetésre januártól vonatkozó szabály miatt azonban hamarosan sokkal több helyen lehet majd plasztikkal fizetni. Így búcsút mondhatnak a magyar vásárlók a kizárólag készpénzt elfogadó helyeknek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések