A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen a lecsó, amikor a franciák készítik: degeszre eheted magad, akkor sem hízol

A francia lecsó - eredeti nevén: ratatouille (ejtsd: ratatuj) a fűszerezésen kívül leginkább abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnazsíron, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap. A paprika és a paradicsom mellett pedig cukkini, padlizsán, sőt, akár gomba is mehet bele, bár ez utóbbi egyáltalán nem követelmény. Végül pedig: nem kerül bele sem füstölt kolbász, sem tojás, semmiféle állati fehérje, így a vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják. 

Aki látta a L'ecsó című animációt, az pontosan tudja, hogy hogyan készül a ratatouille. Bejön Anton Ego az étterembe a vitriolba mártott tollával, és annyit akar, hogy nyűgözzék le. Kicsi Remi pedig azt találja ki, hogy lecsót főz neki, karikára szeleteli a zöldségeket, egyet rottyant rajta, és kész, amitől Egónak akkora flas back-je támad, hogy rögtön betársul a patkány és barátja új éttermébe. Nem rossz étel a ratatouille, maradjunk abban.

Hozzávalók 6 adaghoz:

    9 evőkanál olívaolaj
    2 darab lilahagyma felaprítva
    2 darab fokhagyma gerezd
    3 darab piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
    2 darab padlizsán nagyobb darabokra vágva
    4 darab cukkini nagyobb darabokra vágva
    1 kilogramm paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
    4 deciliter víz
    1 teáskanál oregánó
    1 teáskanál majoranna
    1 csomag petrezselyem
    1 kávéskanál só
    1 kávéskanál bors
    1 evőkanál vörösbor ecet (opcionális)

Elkészítés:

Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben melegítsünk fel 3 ek olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és 3 percig pirítsuk.

Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak.

Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát.

Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen, ha kell.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések