A francia lecsó - eredeti nevén: ratatouille (ejtsd: ratatuj) a fűszerezésen kívül leginkább abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnazsíron, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap. A paprika és a paradicsom mellett pedig cukkini, padlizsán, sőt, akár gomba is mehet bele, bár ez utóbbi egyáltalán nem követelmény. Végül pedig: nem kerül bele sem füstölt kolbász, sem tojás, semmiféle állati fehérje, így a vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.
Aki látta a L'ecsó című animációt, az pontosan tudja, hogy hogyan készül a ratatouille. Bejön Anton Ego az étterembe a vitriolba mártott tollával, és annyit akar, hogy nyűgözzék le. Kicsi Remi pedig azt találja ki, hogy lecsót főz neki, karikára szeleteli a zöldségeket, egyet rottyant rajta, és kész, amitől Egónak akkora flas back-je támad, hogy rögtön betársul a patkány és barátja új éttermébe. Nem rossz étel a ratatouille, maradjunk abban.
2 darab lilahagyma felaprítva
2 darab fokhagyma gerezd
3 darab piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
2 darab padlizsán nagyobb darabokra vágva
4 darab cukkini nagyobb darabokra vágva
1 kilogramm paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
4 deciliter víz
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál majoranna
1 csomag petrezselyem
1 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
1 evőkanál vörösbor ecet (opcionális)
Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak.
Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát.
Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen, ha kell.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
Aki látta a L'ecsó című animációt, az pontosan tudja, hogy hogyan készül a ratatouille. Bejön Anton Ego az étterembe a vitriolba mártott tollával, és annyit akar, hogy nyűgözzék le. Kicsi Remi pedig azt találja ki, hogy lecsót főz neki, karikára szeleteli a zöldségeket, egyet rottyant rajta, és kész, amitől Egónak akkora flas back-je támad, hogy rögtön betársul a patkány és barátja új éttermébe. Nem rossz étel a ratatouille, maradjunk abban.
Hozzávalók 6 adaghoz:
9 evőkanál olívaolaj2 darab lilahagyma felaprítva
2 darab fokhagyma gerezd
3 darab piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
2 darab padlizsán nagyobb darabokra vágva
4 darab cukkini nagyobb darabokra vágva
1 kilogramm paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
4 deciliter víz
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál majoranna
1 csomag petrezselyem
1 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
1 evőkanál vörösbor ecet (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben melegítsünk fel 3 ek olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és 3 percig pirítsuk.Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak.
Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát.
Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen, ha kell.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések