Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi ajvár eredeti, balkáni recept szerint: sült és grillezett ételek mellé kötelező

Füstös, gazdag ízvilágú, sokféleképpen felhasználható: ez mind igaz a Balkán híres zöldségszószára, az ajvárra.

Az ajvár elnevezés a török havyar szóból származik, és sózott kaviárt jelent. Két legfőbb összetevője a paprika és a padlizsán. Legtöbbször grillezett húsok mellé kínálják, de kenyérre kenve, mártogatósként is fantasztikus. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, sok munka nincs vele, és az íze mindenért kárpótol. A szószhoz kápia vagy kaliforniai paprikát érdemes használni.

Hozzávalók:

5 db közepes paprika
2 db padizsán
0.5 dl olívaolaj
3 teáskanál ecet
4 gerezd fokhagyma
3 ág rozmaring
2 teáskanál só
2 ág csombor
bors

Elkészítés:

A zöldségeket mosd meg, a padlizsánt szurkáld meg több helyen, és tedd egy tepsibe vagy grillrácsra. Rakd mellé a paprikát, és süsd meg a zöldségeket körülbelül 30 perc alatt. A paprika valószínűleg hamarabb elkészül.

Rakd a sült zöldségeket egy tálba, fedd le, és pihentesd egy órán át. Ezt követően könnyebben lehúzod a héjukat. Tedd egy aprító- vagy turmixgépbe, add hozzá az olajat, az ecetet, a fokhagymát, a csombort, a rozmaringot, a borsot és a sót, majd dolgozd pépesre. Rakd át a zöldséges masszát egy lábosba, és kis lángon főzd legalább két órán át. Többször keverd meg, hogy az ajvár ne égjen le. Töltsd át kisebb üvegbe, és tartsd a hűtőben. Hét-tíz nap alatt fogyaszd el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések