A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ítéletidő után rendkívüli állapot Iowában

A pusztító viharokban három ember meghalt, több mint nyolcezer ház dőlt romba.

Donald Trump endkívüli állapotot hirdetett ki Iowa állam egész területére az elmúlt napok pusztító viharai után. Erre előzőleg Kim Reynolds kormányzó kérte az elnököt. Szerinte legalább 4 milliárd dollár (csaknem 1200 milliárd forint) azonnali szövetségi segítségre lenne szüksége az államnak a helyreállítási munkák elkezdéséhez. Reynolds segítséget kért a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivataltól (FEMA) is, amely 3,9 milliárd dollár azonnali segély átutalásáról már rendelkezett is.

Iowában múlt héten pusztított a derecho névre hallgató gyors mozgású zivatarrendszer, amely nagy kiterjedésű, hosszan tartó, tornádó erősségű szélviharral párosul. A pusztító viharok miatt az államban több mint nyolcezer ház dőlt romba, tízezrek maradtak áramszolgáltatás nélkül. Legalább három ember életét vesztette és több millió hektárnyi termés ment tönkre. A szövetségi agrárminisztérium becslése szerint minimum 3,7 milliárd dollár értékű szója- és kukoricatermés veszett kárba.

A Wisconsinban kampányoló Trump hétfőn jelezte újságíróknak, hogy elmegy Iowába. Az MTI az iowai The Des Moines Register című lap információi alapján azt írta, hogy az elnök kedden érkezik az állam második legnagyobb városába, Cedar Rapidsbe, amelyet szintén sújtott a természeti katasztrófa. Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke megerősítette az információt, hozzátéve, hogy Trump már hétfőn Iowába szeretett volna utazni, de nem tudták ilyen gyorsan átszervezni a programját.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések