A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Veszélyesen sok higanyt találtak az amazonasi halakban

Nem tűnik életbiztosításnak a helyi halak elfogyasztása egy, a brazíliai Amazóniában található Amapá államban elvégzett kutatás alapján, melyből kiderült, hogy az állatok közel egyharmadában akkora mennyiségű higany található az illegális bányászat miatt, hogy az már veszélyes az emberekre nézve – írja a Phys.org.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) brazíliai irodája és három brazil kutatóintézet által elvégzett kutatás során Amapá Francia Guyanával határos területén gyűjtöttek mintákat, és több mint 400 halban mutattak ki veszélyesen sok higanyt. A kutatók olyan folyókból is gyűjtöttek mintákat, melyek természetvédelmi területek közelében találhatóak. Az International Journal of Environmental Research and Public Health szaklapban publikált tanulmányból az derült ki, hogy

a ragadozó halak 77,6 százalékánál állapítottak meg a tűréshatárt átlépő értéket,
 a mindenevőknél 20 százalék volt ez az arány,
 a növényevők esetében pedig 2,4 százaléknál mutattak ki veszélyes mennyiségű higanyt.

Mint írták, a leginkább szennyezett állatok közül négy faj is ott van az emberek által a régióban leggyakrabban fogyasztott halfajok között, ezekből pedig már 200 gramm elfogyasztása is káros lehet az egészségre. Marcelo Oliveira, a WWF brazíliai szakértője elmondta, a régióban kimutatott magas higanytartalom az illegális aranybányászatra vezethető vissza, ami újabb bizonyíték arra, hogy milyen káros hatása van ennek az Amazonas-medencére nézve. Oliveira elmondta, azt eddig is tudták, hogy az esőerdő pusztulásához hozzájárul a tevékenység, most viszont már azt is tudják, hogyan károsítja meg az ott élők egészségét is a dolog.

Jair Bolsonaro brazil elnököt korábban többször kritizálták már, mert erősen támogatja az esőerdő védett területeinek megnyitását a mezőgazdaság és a bányászat előtt, az aktivisták pedig az ellentétes ígéretek ellenére biztosak benne, hogy ez csak tovább gyorsítaná a világ legnagyobb esőerdőjének pusztulását.

A térségben 2013 óta rohamosan nő az erdőirtás mértéke, idén pedig négy hónap alatt több mint 168 ezer focipályányi erdőt pusztítottak ki, ami olyan aggasztó szám volt, hogy a hadsereg bevetése is napirendre került miatta. A tavalyi évben drasztikusan megugrott az erdőtüzek száma is, ez pedig idén sem igazán csillapodott.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések