Hirdessen itt

„Újjáépítik” Romániát: ma este bemutatja gazdaságfellendítési programját a kormány

A kormány szerdán este ismerteti országos befektetési és gazdaságfellendítési tervét. Az eseményen részt vesz Klaus Iohannis államfő, Ludovic Orban miniszterelnök és a kabinet tagjai. A dokumentum címe Újjáépítjük Romániát.

A projekt indoklása szerint a COVID-19 világjárvány felszínre hozta Románia sebezhető pontjait, amelyeket az előző kormányok hibás fejlesztési modellje eredményezett. Ez a modell kizárólag a lakossági fogyasztásra alapozott, ezért változtatásra van szükség.

Az új gazdaságfejlesztési modell a helyi tőke fejlesztésére, a román vállalatok versenyképességének növelésére, az infrastruktúra fejlesztésére, a gazdaság és közigazgatás digitális átalakítására alapul, valamint arra, hogy a gazdaságot felkészítsék az új technológiai forradalomra.

A kormány által támogatott új gazdasági fejlesztési modell célja az európai gazdaságokkal való konvergencia elérése oly módon, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék a szokásos vásárlási paritás mellett 2025-re elérje az EU-27 átlagának 87% -át – derül ki a dokumentumból.

A program céljai között szerepel a vállalkozások újraindításához szükséges támogatások biztosítása, vissza nem térítendő támogatások nyújtása a kis- és középvállalatok versenyképességének növelése érdekében, az innovatív vállalkozói szellem és a vállalatok digitalizálásának támogatása, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésének támogatása, új beruházások és a vállalatok Romániába való költöztetésének bátorítása, a gazdasági tevékenységek folytatásához szükséges eszközök megtalálása a munkaadók és munkavállalók érdekében. A program ezen kívül szociális intézkedéseket is tartalmaz.

A tervezet kitér a szállítási, energetikai, egészségügyi, oktatásügyi infrastruktúra fejlesztésére, a helyi fejlesztésekre, a mezőgazdaság és öntözőrendszer fejlesztésére, valamint környezetvédelmi és sportberuházásokra is.

Ami az egészségügyi infrastruktúrára vonatkozó célkitűzéseket illeti, a projekt értelmében 2021 és 2027 között megépül az első három regionális kórház. A befektetés összértéke 1,64 milliárd euró, a következő eloszlásban: Kolozsvár – 539,59 millió euró, Iaşi – 500,35 millió euró, Craiova – 602,73 millió euró.

Az említett időszakban helyi befektetéseket is eszközölnek az egészségügyben. Körülbelül 17,5 milliárd lejt fordítanak a következő célokra: 1.450 falusi egészségügyi központ létrehozása, 25 megyei és 110 városi kórház építése illetve modernizálása.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések