A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Pozitív kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,31 százalékkal, az S&P-500 index 0,27 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,62 százalékkal kezdett magasabban.

A pozitív amerikai kezdéskor az európai tőzsdék veszteségben álltak. A páneurópai indexek 0,6-0,7 százalékkal álltak alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,9 százalék veszteséget mutatott.

Az amerikai indexek öt nap folyamatos emelkedést követően veszteséggel zárak kedden a koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt. A DJIA 1,5 százalékkal, az S&P 1,0 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,9 százalékkal csökkent.

Hétfőn a Nasdaq Composite rekordon zárt, de kedden is új napközbeni rekordot állított be, mielőtt mínuszban fejezte volna be a napot.

A szerdai kereskedésnek a hónap eleje óta elért 1,1 és 3,0 százalékos, valamint 4,8 százalékos nyereséggel indultak neki az indexek. Az árfolyamok viszonylag tartós emelkedését a járványvédelmi korlátozások feloldásától remélt gazdasági fellendülés magyarázza.

Szerdán biztató, a lakásvásárlási aktivitás élénkülését mutató adatok is segítették az indexemelkedést: a jelzáloghitel-kérelmek az elmúlt héten 2,2 százalékkal emelkedtek a két megelőző héten bekövetkezett 1,8 százalékos és 8,7 százalékos csökkenés után. A múlt heti emelkedésen belül a lakásvásárlási jelzáloghitel-kérelmek 5,3 százalékkal növekedtek, a refinanszírozási hitelkérelmek pedig 0,4 százalékkal.

Éves összevetésben a lakásvásárlási jelzáloghitel-kérelmek 33 százalékkal emelkedtek, a hitel-refinanszírozási kérelmek pedig 111 százalékkal. Az átlagos 30 éves fix kamatozású jelzáloghitel-kamat 3 bázisponttal történelmi mélypontra, 3,26 százalékra csökkent.

Az amerikai WTI olaj árát az amerikai nyersolajkészletek múlt heti növekedéséről közzétett adat, valamint az amerikai olajtermelés vártnál kisebb idei csökkenését valószínűsítő prognózis vitte lejjebb szerdán. Az amerikai piaci nyitáskor a WTI ára 0,02 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 40,61 dolláron. A Brent nyersolaj ára az OPEC+ termeléscsökkentési elkötelezettségének köszönhetően WTI-nél szilárdabban tartja magát, az amerikai piaci nyitáskor 0,14 százalékkal állt magasabban 43,14 dolláron. A WTI ára 2,6 százalékkal, a Brent ára 3,4 százalékkal áll magasabban a hó elejinél.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,1294 dolláron, az arany spot ára 0,69 százalékkal unciánként 1807,62 dollárra emelkedett.

Az arany spot ára szerdán 2011 óta első alkalommal emelkedett unciánként 1800 dollár fölé. A nemesfém befektetői keresletét értékőrző szerepének köszönhetően a koronavírus-fertőzések számának a megugrása emelte meg.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések