A csillagánizs nemcsak karakteres fűszer, hanem értékes gyógynövény is. Tea és illóolaj formában is hatékony segítőnk lehet.
Bár a csillagánizst évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, Európában csak az 1600-as években jelent meg először, és jelenleg is a ritkább fűszerek közé tartozik. Érdemes azonban egy kicsit jobban megismerkedni vele, mert nemcsak igen dekoratív – például szépen lehet vele süteményeket díszíteni –, de kellemes íze van, és számos olyan tápanyagot, vegyületet tartalmaz, melyek igen kedvezően hathatnak az egészségünkre.
Akkor is jó csillagánizs teát inni, ha egy-egy nagyobb lakoma után fájdalmasan feszül a hasunk, gyomorégésünk van, puffadunk vagy éppen székrekedéssel küzdünk. A csillagánizsban található vegyületek ezeket a tüneteket is nagyon hatékonyan csökkentik.
A hagyományos kínai és indiai gyógyászatban a csillagánizst a felsőlégúti fertőzések, megfázás, influenza elleni egyik fontos gyógynövénynek tartják. A csillagánizsból készült erős tea csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert – így a szervezetünk könnyebben tud megbirkózni a kórokozókkal –, segít a letapadt váladék feloldásában, a betegséggel összefüggő fejfájás enyhítésében is. A teát érdemes azonnal elkezdeni fogyasztani, ha elkezdjük rosszabbul érezni magunkat, és naponta két-három alkalommal is inni belőle egy-egy csészével.
A csillagánizsnak gomba- és baktériumölő hatásai is lehetnek a szakemberek szerint, így a használatával meggyorsíthatjuk a fertőző betegségekből való gyógyulást is: a szájüregi problémák (pl. szájpenész) vagy torokgyulladás esetén csillagánizsból főzött teával öblögessünk naponta két-három alkalommal.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
Bár a csillagánizst évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, Európában csak az 1600-as években jelent meg először, és jelenleg is a ritkább fűszerek közé tartozik. Érdemes azonban egy kicsit jobban megismerkedni vele, mert nemcsak igen dekoratív – például szépen lehet vele süteményeket díszíteni –, de kellemes íze van, és számos olyan tápanyagot, vegyületet tartalmaz, melyek igen kedvezően hathatnak az egészségünkre.
A csillagánizs jótékony hatásai
A csillagánizsban A-, C- és B-vitaminokat is találhatunk, amelyek részben védik a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, részben pedig hozzájárulnak az idegrendszerünk megfelelő működéséhez, így a stressz következményeivel is könnyebben meg tudunk küzdeni. Ha például nehezebben tudunk elaludni, érdemes egy csésze csillagánizs teát elkortyolgatni.Akkor is jó csillagánizs teát inni, ha egy-egy nagyobb lakoma után fájdalmasan feszül a hasunk, gyomorégésünk van, puffadunk vagy éppen székrekedéssel küzdünk. A csillagánizsban található vegyületek ezeket a tüneteket is nagyon hatékonyan csökkentik.
A hagyományos kínai és indiai gyógyászatban a csillagánizst a felsőlégúti fertőzések, megfázás, influenza elleni egyik fontos gyógynövénynek tartják. A csillagánizsból készült erős tea csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert – így a szervezetünk könnyebben tud megbirkózni a kórokozókkal –, segít a letapadt váladék feloldásában, a betegséggel összefüggő fejfájás enyhítésében is. A teát érdemes azonnal elkezdeni fogyasztani, ha elkezdjük rosszabbul érezni magunkat, és naponta két-három alkalommal is inni belőle egy-egy csészével.
Külsőleg is lehet használni a csillagánizst
A csillagánizsból nyert illóolajat külsőleg is felhasználhatjuk (előtte természetesen keverjük valamilyen vivőolajba), például hát- vagy derékfájás, ízületi és izomfájdalmak esetén. Egyszerűen masszírozzuk be az érintett területbe, naponta két alkalommal.A csillagánizsnak gomba- és baktériumölő hatásai is lehetnek a szakemberek szerint, így a használatával meggyorsíthatjuk a fertőző betegségekből való gyógyulást is: a szájüregi problémák (pl. szájpenész) vagy torokgyulladás esetén csillagánizsból főzött teával öblögessünk naponta két-három alkalommal.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések