Hirdessen itt

Mit fogyasszunk, hogy természetes módon pótoljuk a vashiányt?

A vas fontos nyomelem, szervezetünknek nagy szüksége van rá, többek között az oxigénfelvételhez. Ideális esetben a nőknek naponta 15 milligrammra, a férfiaknak 10 milligrammra van szüksége. 

A vas lehet állati, vagy növényi eredetű, a test az elsőt könnyebben tudja felhasználni, ezért aki nem eszik pl. húst, nagyobb mennyiségű vastartalmú élelmiszert kell bevinnie naponta a szervezetbe.

Bizonyos anyagok, mint a kalcium, a magnézium, vagy egyes hüvelyesek és gabonafélék például gátolják a vas felszívódását a vékonybélben. A C-vitamin egyidejű szedése viszont nemcsak segíti ezt, de közben csökkenti a gátló anyagok, az inhibitorok hatását. Ezért különösen hasznosak az olyan ételek, amelyek mindkettőt tartalmazzák - paprika, burgonya -, vagy érdemes keverni a vas- és C-vitamintartalmú ételeket.

A Gesundheit.de összegyűjtötte a vasban tíz leggazdagabb élelmiszert, a számok pedig azt mutatják, 100 gramm élelmiszer mennyi vasat tartalmaz.

1. Máj

A legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, a nyomelem mennyisége a máj típusától függ:

* kacsamáj: 30 milligramm
* sertésmáj: 22,1 milligramm
* borjúmáj: 7,9 milligramm
* májas hurka: 5,2 milligramm

2. Búzakorpa

16 milligramm. Ez a vasban leggazdagabb gabonatermék. A többi ennél kevesebbet tartalmaz, az átlagos zabpehely például csak 4,6 milligrammot. A reggeli gabonapelyhet kombináljuk rostokkal és bogyós gyümölcsökkel, amelyek C-vitamin tartalma elősegíti a vas felszívódását.

3. Tökmag

12,1 milligramm. Nemcsak vasat, de számos vitamint is tartalmaz, az íze nagyon kellemes, ajánlott müzli, saláta vagy leves formájában fogyasztani.

4. Szezámmag

10 milligramm. Nemcsak vasat, de számos vitamint (A, E, B1, B2) és fontos nyomelemet (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium) is tartalmaz. Fogyasztása müzliben és süteményeken ajánlott.

5. Hüvelyesek

Akár 8,6 milligramm. A szójabab vastartalma ugyan 8,6 milligramm, de tartalmaz olyan fehérjét, ami ennek felszívódását akadályozza. A szárított lencse vastartalma 6,9 milligramm, azaz háromszor akkora, mint a konzervlencsének. A fehérbab 6, a borsó 5 milligramm vasat tartalmaz.

6. Lenmag

8,2 milligramm. Ismert a lenmag rosttartalma és jó hatása az emésztésre, de magas vastartalma az egészséges táplálkozás fontos részévé teszi.

7. Álgabonák (pszeudocereáliák)

Quinoa (8 milligramm) amaránt (7,6 milligramm) és köles (5,9 milligramm). A gluténmentes vetőmagfajták köretként nagyon jók hús, hal vagy zöldség mellé.

8. Pisztácia

7,5 milligramm. A magvai nemcsak a vas miatt fontosak, hanem azért is, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása fagylaltként is ajánlott!

9. Tojássárgája

7,2 milligramm. Különösen akkor értékes a vastartalma, ha nem az egész tojást fogyasztjuk el, ugyanis a tojásfehérje a felszívódást gátló inhibitorokat tartalmaz.

10. Rókagomba

6,5 milligramm. Szárított formában még ennél is több vasat tartalmaz. Kiemelkedik a többi gombafajta közül, amelyek 100 grammban átlagosan csak 1 gramm nyomelemet tartalmaznak.

Ezeken kívül vasat tartalmaznak bizonyos fűszer- ésgyógynövényekis, de mivel ezeket csak kis mennyiségben fogyasztjuk, jelentőségük vasbevitel szempontjából is elenyésző. Azonban kiemelkedik közülük a kardamom (100 milligramm), a petrezselyem (97,8 milligramm), a fodormenta (87,5 milligramm), a fahéj (38,1 milligramm) és a szárított csalánlevél (32,3 milligramm).

Aki gondoskodik arról, hogy természetes úton jusson be a szervezetébe a vas, és mindennapi étkezése részévé teszi, annak nem lesz szüksége vaspótló tablettákra.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések