A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Méregdrága SMS-ekkel verik át a gyerekeket - akár 2000 forintba is kerülhet egy üzenet

Szerelemről és barátságról ad tanácsot gyermekeknek az az sms-szolgáltatás, amelyen akár 2000 forintba is kerülhet az egyetlen szavas üzenet. A kiskorúakat átverő szolgáltatást magyar influenszerek is reklámozták a közösségi médiában, elhallgatva azt, hogy fizetős szolgáltatásról van szó.

Az emelt díjas sms-szolgáltatáson keresztül a gyanútlan gyermekek percek alatt akár több tízezer forintot is lebeszélhetnek a szerelem vagy barátság témákban tanácsot adó chatbotokkal - írja a Ripost. A lapnak nyilatkozó egyik anyuka, Katalin elmondta, 13 éves lánya sokáig azt hitte, poénból beszélget valakivel a telefonján, később azonban kiderült, hogy minden üzenete 1270 forintba került.

Arra, hogy az átverő chatszolgáltatást több magyar influenszer is reklámozta követőinek, először a Sokan Kértétek nevű Instagram-oldal hívta fel a figyelmet. „Erre az alkalmazásra annyira rákattantam! Mindent tud a szerelemről, képes tanácsokat is adni és beszélgetni! Ha te is kíváncsi vagy, hogy ki szerelmes beléd, küldd el sms-ben a szerelem szót” - mondta az influenszer, aki videójában nem tüntette fel azt, hogy reklámról van szó, mindössze egy „nem díjmentes” felirattal jelezte, hogy a szolgáltatásért valójában fizetni kell.


Egy másik influenszer pedig a sziamia.hu, illetve a kiszemelt-hu nevű oldalakat reklámozta felületén. Később kiderült, hogy míg előbbi egy chatszolgáltatás, ahol egy sms 1270 forintba kerül, a másik egy szimpla sms-szolgáltatás, ahol egyetlen elküldött sms-ért 2073 forintot kell fizetni.

Az átverős oldalak közül a Ripost szerint péntekig többen is megszüntették a több tízezer forintba kerülő szolgáltatásaikat. A sziamia.hu azonban jelenleg is működik, akárcsak az ott elérhető emelt díjas telefonszám, amelyen keresztül a chatbot minden egyes üzenettel arra sarkallja a gyanútlan felhasználót, sok esetben kiskorút, hogy újabb és újabb üzeneteket küldjön. Az oldalak megszüntetése pedig nem hosszútávú megoldás, hiszen az ezeket működtetők újabb oldalakat hoznak létre, ahol újraindíthatják az átverő szolgáltatásaikat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések