A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megkezdődtek a parlamenti választások Szíriában

Megkezdődött vasárnap reggel a parlamenti választás a háború sújtotta és gazdasági válságban fuldokló Szíria területének több mint 70 százalékán, ahol Bassár el-Aszad elnök megerősítette a hatalmát.

A több mint 380 ezer emberéletet követelő és milliókat földönfutóvá tévő, elégedetlenségi mozgalomból polgárháborúba torkollott konfliktus 2011. évi kezdete óta most tartanak harmadszor törvényhozói választásokat az arab országban.

Több mint 7400 választóhelyiség nyílt meg helyi idő szerint 7 órakor a kormány ellenőrzése alatt lévő területeken – közölte a választási bizottság. Most először választanak a lázadók egykori erősségeiben is. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 18 óráig tartanak nyitva.

A szavazás előtti napon egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, miután felrobbant két pokolgép egy mecset közelében Damaszkusz déli peremvárosában – jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

A 250 fős törvényhozás megválasztásáért négyévente tartott voksolást rendszerint az országot fél évszázada irányító és Bassár el-Aszadhoz szorosan kötődő Baász párt nyeri meg , miközben az ellenzék többsége száműzetésben vagy a felkelők kezén lévő területeken él.

A választást eredetileg áprilisra tűzték ki, de a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották. A SARS-CoV-2 nevű vírus 496 embert fertőzött meg Szíriában, az általa okozott Covid-19 betegségbe pedig 25 ember halt meg hivatalos adatok szerint a kormány kezén lévő régiókban.

Az utóbbi hónapokban szabadesésben zuhan a gazdaság, a pénz páratlan mértékben leértékelődött. Az ENSZ szerint a lakosság 80 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Az 1658 képviselőjelölt között sok az üzletember.

A 2016. évi választásokon a 9 millió szavazásra jogosult 57,56 százaléka járult az urnákhoz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések