A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megállapodást kötött Erdogan és Trump: erről született döntés

Recep Tayyip Erdogan török és Donald Trump amerikai elnök kedden arról állapodtak meg telefonon, hogy országaik – két szövetségesként – szorosabban összedolgoznak Líbia tartós stabilitásának biztosítása érdekében – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan és Trump legutóbb június első felében beszélt egymással telefonon, és ezután a török elnök azt mondta, hogy szerinte a tárgyaláson elért megállapodások „új korszakot” nyithatnak Líbiában. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hetekkel később úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok vonakodik meghatározó szerepet vállalni a líbiai konfliktusban.

Törökország Líbiában a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, amely a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. Haftar erőit mások mellett Oroszország segíti.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba.

Erdogan és Trump keddi telefonbeszélgetésén egyetértett abban is, hogy jó lenne, ha a török–amerikai kereskedelmi forgalom elérné a 100 milliárd dollárt, valamint további kétoldalú témákról és regionális fejleményekről is egyeztettek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések