Hirdessen itt

Könnyebben kinyomtatható a zöldkártya igazolása

Pénteken hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a jövőben lehetővé teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér alapon történő kibocsátását.

A könnyítésről szóló minisztériumi döntésre a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hívta fel a hét végén a figyelmet, amely kiemeli: az általuk működtetett Nemzeti Iroda péntek óta mindegyik, a kgfb-vel foglalkozó biztosító számára engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

Átmenet az átállásra

Ugyanakkor a járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatti nehezebb munkaszervezést figyelembe véve átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra. Eszerint szeptember 30-ig zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október elsejétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki.

Európa-szerte igazol

Ismert, a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született.

Külön egyezmény szerint egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Azokba az országokba viszont, amelyek csak a Zöldkártya rendszerben vesznek részt, az egyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott, s a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez.

Zöldkártya kell Ukrajnába

A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell ezzel rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahol a Mabisz annak ellenére javasolja, hogy az autósok vigyenek magukkal zöldkártyát, hogy azok az úgynevezett rendszámegyezmény részesei.

Felidézték, hogy a hagyományos, papíralapú igazolások néhány éve bevezetett elektronikus terjesztésének lehetőségével már eddig is több biztosító élt, több tízezer zöldkártya jutott el ily módon az ügyfelekhez. A kártyák használatának további egyszerűsítése érdekében született az a nemzetközi megállapodás, miszerint az egyes, ehhez csatlakozó tagállamok és biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást.

Könnyebb kinyomtatni

A biztosítók szövetsége arra is kitér, hogy a digitalizáció további erősödése, az elektronikus kapcsolattartás az ügyfelekkel a járványveszély idején különösen fontos mindenki számára. Mint kiemelték, kedvező szolgáltatás az is, hogy több biztosítónál – az elektronikus igénylésnek köszönhetően – akár hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhető a zöldkártya, amely fekete-fehér formátumban ezután már könnyen nyomtatható lesz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések