Az ajvár elnevezés a török havyar szóból származik, és sózott kaviárt jelent. Két legfőbb összetevője a paprika és a padlizsán. Legtöbbször grillezett húsok mellé kínálják, de kenyérre kenve, mártogatósként is fantasztikus. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, sok munka nincs vele, és az íze mindenért kárpótol. A szószhoz kápia vagy kaliforniai paprikát érdemes használni.
Hozzávalók:
> 5 db közepes paprika> 2 db padizsán
> 0.5 dl olívaolaj
> 3 teáskanál ecet
> 4 gerezd fokhagyma
> 3 ág rozmaring
> 2 teáskanál só
> 2 ág csombor
> bors
Elkészítés:
A zöldségeket mosd meg, a padlizsánt szurkáld meg több helyen, és tedd egy tepsibe vagy grillrácsra. Rakd mellé a paprikát, és süsd meg a zöldségeket körülbelül 30 perc alatt. A paprika valószínűleg hamarabb elkészül.Rakd a sült zöldségeket egy tálba, fedd le, és pihentesd egy órán át. Ezt követően könnyebben lehúzod a héjukat. Tedd egy aprító- vagy turmixgépbe, add hozzá az olajat, az ecetet, a fokhagymát, a csombort, a rozmaringot, a borsot és a sót, majd dolgozd pépesre. Rakd át a zöldséges masszát egy lábosba, és kis lángon főzd legalább két órán át. Többször keverd meg, hogy az ajvár ne égjen le. Töltsd át kisebb üvegbe, és tartsd a hűtőben. Hét-tíz nap alatt fogyaszd el.
0 Megjegyzések