A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült, miért lőhette le Irán az ukrán gépet

Az ukrán utasszállító lelövéséhez januárban valószínűleg a radar hibás kezelése, továbbá több emberi mulasztás vezethetett - írja az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentésben. A közleményt az iráni hatóságok nem tekintik a vizsgálatlezárásnak, inkább tényfeltáró munkaként tekintenek rá.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először azt mondták, hogy baleset történt, de később beismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

A vizsgálat alatt megállapították, hogy a radar hibás információkat küldött a balesetkor és ez a tragédia egyik kulcsfontosságú oka. Ugyanakkor ha időben felismerik a hibát, akkor a szerencsétlenség elkerülhető lett volna, de nem volt megfelelő a kapcsolat az irányítótorony és a légvédelem között. A gépet két, 30 másodperces különbséggel kilőtt rakéta találta el - írja a 24.hu.

Az iráni katonai ügyészség már június végén kijelentette, hogy emberi mulasztás okozta az ukrán gép lelövését, kizárva az iráni rakéta-, illetve légvédelmi rendszer ellen elkövetett esetleges kibertámadás gyanúját.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések