Hirdessen itt

Így pótolhatja ételekkel a folyadékot nyáron

Rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy a nagy melegben eleget igyunk, hiszen ezzel megelőzhető a kiszáradás. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy finom ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot.

Hiába tudjuk jól, hogy a megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen a kiszáradás elkerüléséhez, különösen a forró nyári hónapokban, a legtöbben nem iszunk eleget. Szerencsére, nemcsak az italokkal, hanem az ételeinkkel is hozzájárulhatunk a szervezetünk hidratálásához. Ráadásul az ételekben nemcsak víz, de értékes vitaminok, ásványi anyagok, elektrolitok is vannak, melyeket egyébként is pótolni kellene, hiszen ezeket is elveszítjük az izzadás során.

Mit érdemes enni a kánikulában?

Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma. Kiemelkedik ezek közül az uborka, a jégsaláta, az angol (halványító) zeller, a paradicsom, a cukkini, a görög- és sárgadinnye - ezek mindegyikének 90 százalék felett van a víztartalma. Könnyen beilleszthetjük ezeket az étrendünkbe: ebédre, vacsorára, akár a sült hús mellé is együnk salátát, reggelire vagy desszertnek dinnyét, nassolni valónak pedig készítsünk feldarabolt zellert, uborkát, vagy jégnyalókát.

A gyümölcsökből és gyümölcsléből készült jégnyalókát otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alaprecept mindössze annyi, hogy a sűrűre turmixolt gyümölcsöket tegyük egy fagyasztható formába, majd a fagyasztóba, és néhány órán belül már meg is kóstolhatjuk a jeges finomságot. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, az alapanyagokat pedig a kedvünk szerint változtathatjuk: víz, vagy gyümölcslé mellett használhatunk joghurtot vagy kókusztejet is.

Fűszeres, hűsítő krémlevesek

A spanyol gasztronómia legnépszerűbb levese a gazpacho, mely tulajdonképpen egy behűtött zöldségkrémleves, fontos összetevői a paradicsom és az uborka. Más leveseket is kipróbálhatunk hidegen, jellegzetes magyar finomság a hideg, tejfölös meggyleves, de akár kovászos uborkából is készíthetünk krémlevest!

Az ivójoghurt, ivókefir is jó választás lehet, kiszáradás ellen, mert ezek savanykás íze még jobban felfrissíthet! A joghurt és a kefir ráadásul a bélflóra egészségét is óvja, és segít helyreállítani annak egyensúlyát, például antibiotikum szedése után. De frissítő, kellemes ital lehet az író is.

Az édes ízekhez sem kell feltétlen ragaszkodnunk: a közel-keleti országokban rendkívül népszerű az ayran, mely tulajdonképpen egy sós-fűszeres, borssal, mentával, kaporral vagy petrezselyemmel ízesített, vízzel felhígított joghurtital.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések