A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma

Új, GreenDrill névre hallgató projekt indult Grönlandon, melynek célja – a jégben tárolt éghajlati adatok mellett – a teljes alapkőzet-archívum vizsgálata. Eme forradalmian új módszerrel próbálják a kutatók feltárni mikor és milyen gyorsan tűnt el utoljára a jégtakaró.

Az itt kinyert, úgymond jégmagokból a kutatók már számos információt kaptak a múlt éghajlatáról, ami alapján képesek előrejelzéseket készíteni a globális éghajlat jövőbeni alakulásáról.

A jég vizsgálatán kívül szükséges a jégtakaró alatti alapkőzet elemzése is. Ennek érdekében a szakemberek Grönland északi részének négy különböző pontján fognak mintákat venni, majd ezeken geokémiai elemzést végeznek. Reményeik szerint így meg tudják határozni, a jégtakaró milyen gyorsan olvad, ami kiemelten fontos lenne az éghajlati modellek szempontjából.

A GreenDrill kutatói csapata arra is keresi a választ, vajon feltételezéseik pontosak-e, és tényleg Grönland északi része lesz az olvadás fókuszpontja, vagy sem. A tudósok a vizsgálatok segítségével többet szeretnének megtudni arról, hogy mikor és milyen gyorsan mozdultak el utoljára a grönlandi jéglemezek, amivel következtetéseket tudnak levonni a tenger szintjének várható emelkedéséről.

A projekt részeként feltárják a sziget északnyugati partján fekvő Hiawatha krátert is, ahol egy meteorit csapódott be. A szakemberek szerint ez lehet a felelős a „Young Dryas” néven ismert jelenségért, amely a globális éghajlat körülbelül 13 000 évvel ezelőtti lehűlését okozta.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések